Search
Generic filters
Exact matches only

Enkel kinesisk omelett av ramslök

0
Delningar
MAT

Enkel kinesisk omelett av ramslök

Lite av sista rycket med ramslök nu, i alla fall söderöver i Sverige. När de går i blom blir bladen inte riktigt lika mjälla och goda längre. Men de jag har i skugghörnet av min trädgård smakar fortfarande gott.

Det här är ett väldigt fint sätt att använda ramslök. Jag fick tipset av göra kinesisk omelett från Ludvig Sääf för några veckor sen och har lagat till min bästa hemmavariant av det flera gånger sen dess. Så snabbt, enkelt och gott! ”Receptet” är fasligt enkelt för det är helt enkelt inte jättekritiskt att det blir exakt rätt. Dessutom finns det en hel del utrymme för variation av smaksättning.

Servera omeletten som förrätt eller som en av flera rätter, gärna med en dippsås. Jag har gjort sojabaserad dipp och även baserad på fisksås, chili och lime och serverad till thailändsk mat. Den här omeletten kan lätt bli svensk också, genom tillbehören.

Ett annat helt fantastiskt sätt att använda ramslök är denna frukosträtt av pocherat ägg, skaldjurshollandaise och ramslök.

Ingredienser

Lika mycket ägg och finstrimlad ramslök
Lite salt, soja eller fisksås
Ordentligt med neutral matolja till stekning

Mängden beror på storlek på stekpanna. Smeten ska täcka pannan i ett ganska tunt lager. Vill du laga mer, stek fler snarare än att göra tjockare. De går snabbt att steka.

Gör så här

  1. Skölj ramslöken och låt den rinna av ordentligt. Ju mindre sköljvätska kvar desto bättre. Strimla ramslöken.
  2. I en vid skål eller sopptallrik, vispa upp äggen och salt och eventuell annan smaksättning med en gaffel. Äggen får gärna vara rumstempererade. Vispa äggen med gaffeln i vida cirklar genom att lyfta den en bit ovan äggen varje visptag. Eller använd visp, går alldeles säkert lika bra. Men jag vispar på det där viset men stora luftiga tag för att få in så mycket luft som möjligt i äggen. Äggen ska bli skummiga.
  3. Vänd i ramslöken i de skummiga äggen.
  4. Hetta upp ordentligt med olja till stekning. Hur mycket beror på vilken panna du använder och hur mycket smet du tänker steka, men det ska vara åtminstone dubbelt så mycket fett som vid stekning av en vanlig omelett. Kanske tre gånger så mycket tom, omeletten ska snudd på friteras och bli ordentligt frasig.
  5. När oljan är het, häll i ägg i en stråle från ett par dm ovan stekpannan. Börja i mitten och ringla sen utåt tills pannan är nästan täckt av ett lager smet. Det ska fräsa i oljan och börja stelna direkt när det landar. Hällandet kommer vara lite stökigare än om smeten bara innehållit ägg, bladen omöjliggör den där tunna fina strålen. Det gör inget.
  6. Stek smeten tills den börjar stanna på ovansidans kanter och är gyllenfrasig på steksidan, men se till att den inte bränner under. Vänd omeletten och stek på andra sidan. Höj eventuellt temperaturen för att se till att omeletten blir frasig och gyllene men ända mjuk och fin invändigt. Vänd en gång till om det behövs. Omeletterna på bilden är inte lika gyllenfrasigt perfekt som senare versioner blev men jag har missat att ta bättre foton.
  7. Servera som förrätt eller som en av flera rätter till en middag. Eller till frukost! En enkel dippsås är gott till, kanske baserad på soja eller fisksås.

Fler rätter med ägg hittar du på denna samlingssida om ägg.