Search
Generic filters
Exact matches only

Funkia med dillsmör

0
Delningar
MAT

Funkia med dillsmör

En av trädgårdens godaste och vackraste primörer är funkian. Den växter i nästan varje trädgård, men nästan ingen äter den. I Sverige alltså, i t ex Japan odlas den för ätning likt sparris. Mer om det i inlägget Funkia, nästan som sparris.

Funkia är god i sig och behöver liksom inte göras så mycket med. Nåt tillbehör som förhöjer smaken och gör det lite mer intressant bara. Funkia är även fasligt lätt att presentera snyggt. Man behöver inte anstränga sig alls, det där sköter växten. Tänkte jag.

Den första delen lyckades jag utmärkt med. Funkia med smör smaksatt med dill och grovkornig sötstark senap blev så klart vansinnigt gott. Men den andra delen… Smöret, med skäggstrån av dill och små gulkladdiga svåridentifierade prickar av senap, ser ju ut som avloppsrens!

Först försökte jag faktiskt kamouflera med färsk dill. Det såg bara löjligt ut. Andra tanken var att göra om rätten med en annan smaksättning och sen ta ett nytt betydligt mer aptitligt foto. Kanske hollandaise med dill och senap? Men nej, nån måtta får det väl ändå vara med fåfängan. Det var ju gott! Jättegott.

En annan trevlig, och betydligt snyggare, rätt med funkia är Funkia med sardellsmör, pocherat ägg och blomma av ramslök. Gör den också, om du ändå har turen att ha funkia!

Ingredienser

2 portioner

10-12 skott av funkia
Lättsaltat vatten till kokning
1 nypa socker

50 g smör
2 tsk stark grovkornig senap, gärna söt
1/2 dl färsk finhackade dill

Gör så här

  1. Skörda funkian genom att skära av den så långt ner det går. Putsa bort eventuella fula delar, brunt fnas eller så.
  2. Koka upp ganska riktigt med vatten med lite salt och en nypa socker i. Lägg i funkian och låt den sjuda i kanske 3 minuter, lite längre om de är grova och du vill ha en mer genomkokt känsla. Tänk som du vill ha din vita sparris.
  3. Smält smöret och låt småbubbla några minuter, det ska inte bli brynt men smälta ordentligt. Ha i dill och senap och rör runt tills senapen lösts upp hjälpligt i smöret. Eller rättare sagt finfördelats men inte blandat sig med smöret. Det här är en uppenbart dum metod, det blir inte så värst snyggt. Men det blir gott. Ibland får det stå i förgrunden.
  4. Låt funkian rinna av och lägg upp den snyggt på ett fat. Häll dillsmöret över. Gärna nåt gott bröd till. Servera som förrätt eller hur du nu vill. När du äter, tänk för allt i världen inte på att smöret ser ut som avloppsrens.