Search
Generic filters
Exact matches only

Pocherat ägg med skaldjurshollandaise och ramslök

1
Delningar
MAT

Pocherat ägg med skaldjurshollandaise och ramslök

När dagen före var bra. En fantastisk utflykt i solen, plockade ramslök med familjen. Skaldjur i kvällssolen, sinnesnärvaro nog att koka en fond på skalen (eller handla, vad fasen). Och sen vaknar man lite tidigare än vad andra brukar tycka är rimligt. Regnet har börjat dugga men det gör ingenting för här är vi inne i värmen.

Jag älskar tidiga morgnar i köket! Innan ungarna har vaknat, möjligheten att fullfölja en tanketråd, att småpyssla i köket. Och möjligheten att göra en god frukost. Bara till mig, lyxäta i lugn och ro innan de andra gått upp. Eller till familjen, för en sån där skön helgmorgon ihop som man behöver då och då.

Jag tycker visserligen om att experimentera och är inte det minsta konservativt lagd när det kommer till frukost. Det är perfekt för mig att äta indisk dosa ena dagen och japanskt ris med lax den andra. Men ibland är det klassiska det enda jag är sugen på. Som eggs benedict eller florentine. Eller varför inte en variant?

Och apropå variant… Detta blev så himla supergott!! Men jag är redan i färd med en ännu lite vassare version av det hela. För det här bara måste jag göra igen och igen och igen. Och ramslök förresten, det går så klart att byta ut mot förvällda nässlor, kaveldun, spenat eller vad man nu råkar ha tillgång till.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se.

Ingredienser

4 portioner

4 fina ägg
Ett stort knippe ramslök
Fyra skivor bröd efter smak, rostbröd, english muffin eller brioche

Skaldjurshollandaise

1 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
En doft cayennepeppar
2 msk koncentrerad skaldjursfond, inte för salt
4 äggulor
300 g smör

Gör så här

Pocherade ägg

Pochera äggen. En enkel beskrivning finns i detta inlägg om Funkia med sardellsmör, pocherat ägg och blomma av ramslök.

Skaldjurshollandaise

  1. Smält smöret och låt det stå så att bottensatsen sjunker till botten och temperaturen blir som en ordentlig feber.
  2. I en liten inte för vid kastrull, koka upp vinäger och skaldjursfond med en doft cayennepeppar. Låt koka ordentligt under ett par minuter så att det ångar av en aning vätska. Ta av plattan och vispa i citronsaften och äggulorna.
  3. Koka upp vatten i en större kastrull. Sätt kastrullen med äggblandningen ovanpå den större med sjudande vatten. Vispa äggblandningen konstant tills äggulorna tjocknar och blir pösigt krämiga. Om äggvispet visar minsta tendens att koka, bli grynigt eller tom hårdna till omelett, ta genast den lilla kastrullen ur den stora, tillsätt några droppar vatten och fortsätt vispa tills det svalnar en smula.
  4. Under fortsatt vispning över vattenbadet, tillsätt smöret. Först droppvis, som vid majonnäs, sen mer och mer i ökande takt. Smöret som tillsattes innan ska gå ihop med äggsmeten innan mer smör tillsätts. Ta inte med bottensatsen.
  5. Såsen ska tjockna men inte bli alldeles för tjock och riskera att skära sig. Vispa konstant men var inte alldeles för ihärdig. När såsen är som du vill ha den, ta den av värmen och sluta med vispandet, rör bara om nån gång då och då. Ställ den inte på en iskall diskbänk utan helst på en ljummen spis eller liknande yta. Den ska behålla värmen men inte värmas på mer.
  6. Smaka av med eventuell pressad citron, salt och cayennepeppar.

Mackan

  1. Förväll ramslöken en ynka minut i kokande vatten. Låt rinna av ordentligt.
  2. Rosta eller ännu hellre smörstek brödet. Lägg det på snygga tallrikar.
  3. Fördela ramslöken över brödet och lägg ett pocherad ägg på vardera. Häll över en massa skaldjurshollandaise. Snåla inte!
  4. Ät mackan bums med trevlig sällskap eller inget alls.