Search
Generic filters
Exact matches only

Fisk lumbo, peixe a lumbo

0
Delningar
MAT

Fisk lumbo, peixe a lumbo

Fisk lumbo är en enkel och väldigt god fiskrätt från Moçambique. Smakrik och med egen karaktär men utan några konstigheter, bara rakt på sak lättlagat och gott. Åttaåringen som inte alltid är lättcharmad blev stormförtjust!

Det här är ett väldigt bra recept att variera efter smak och plånbok. Köp lite billigare fisk och räkor och lugna dig med chilin och det blir en barnvänlig vardagsrätt. Ge guldkortet till stans bästa fiskhandlare och det är plötsligt en lyxrätt! Gott blir det oavsett. Jag valde förresten att använda både färsk och torkad chili, ville åt både fylligheten och den friska skärpan.

Det är lite synd att jag inte lade mer fokus på att fota denna rätt för den ser verkligen betydligt mer aptitlig ut i verkligheten än vad jag lyckades visa här. Men vi var hungriga och… äh, ibland ids jag bara inte. Jag kommer att laga detta igen så jag intalar mig att jag byter ut fotot då.

Mer mat från olika delar av Afrika

Ingredienser

400 g marulk eller annan fast vit fisk
300 g stora råa räkor av miljövettig sort, skalade
1/2 tsk salt
3 msk olivolja
1 silverlök, finhackad
2 gröna paprikor, finhackade
8 småtomater eller två stora, hackade
1 tsk mald koriander
1/2 tsk gurkmeja
1 msk färsk hackad koriander
1/2 tsk chiliflakes
1 röd het chilifrukt, finhackad
2 dl kokosmjölk

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar av ungefär samma storlek som räkorna. För mig blev det ungefär 3 x 3 cm. Salta fisken och räkorna.
  2. Stek lök och paprika i olivoljan i en het panna, rör om hela tiden. De ska mjukna men absolut inte brynas, knappa fem minuter.
  3. Tillsätt de hackade och avrunna tomaterna. Stek vidare under omrörning på hög värme tills det inte står nåt vatten i botten av pannan. Rör sen i kryddorna och salta lätt.
  4. Lägg fisken och räkorna i en ugnsform. Se till att eventuell avrunnen vätska inte kommer med. De ska helst ligga i ett lager, inte för mycket på varandra, men det beror ju lite på vilken form man använder hur det blir. Bara inte ett berg för det blir så svårt att tillaga bitarna i samma takt då. Häll grönsaksblandningen i ett jämnt lager ovanpå, och häll sen över kokosmjölken.
  5. Ställ in formen i nedre delen av en 225-gradig ugn och låt den stå i kanske tjugo minuter. Testa med en gaffel på fiskbitar och räkor i mitten om de verkar färdiga. De blir mer ogenomskinliga och fisk brukar bli lätt att dela och liksom flaka sig, men det beror lite på fisksort exakt hur det blir. Marulk t ex håller ihop mer än torsk. Räkor går från vitgrå till rosaaktiga. Låt dem hellre bli tillagade aningen i underkant än segtorra.
  6. Servera med ris. Kanske lime och färsk koriander.