Search
Generic filters
Exact matches only

Söt paj med ricotta, apelsin och rosmarin

0
Delningar
MAT

Söt paj med ricotta, apelsin och rosmarin

Den här pajen blev inte så värst god. Tyckte jag i alla fall. Och ungarna verkade hålla med. Eller?

Först försökte jag bjuda dem på pajen som fika efter skolan men då var de ”mer sugna på nåt salt, kanske ost”, och bad att få vänta med att smaka. Ok så klart. Sen efter middag och kvällspromenad gjorde jag ett nytt försök. De åt lite, sade att de inte tyckte den var äcklig och ursäktade sig sen artigt för den lämnade biten på tallriken… Men pajen blev rätt snygg åtminstone.

Mottagandet

It’s not you, it’s me

Men ok, för att nyansera. Min paj med ricotta blev nog som den skulle. Vi är väl bara inte så mycket till sötpajfantaster i den här familjen. Och när jag testade en till bit till en kopp svart kaffe i morse var den faktiskt helt ok. Så för att vara sötsak ändå, helt klart en bra paj. Krämig och hyfsat len, jättetrevlig smak med kombinationen apelsin och rosmarin.

En kvällspromenad blev det efter att jag bakade pajen och innan jag fick ungarna att smaka den

Hur som helst var det roligt att göra nåt jag inte brukar! Nåt jag inte är bra på. Fy fasen så trist livet blir om man bara håller sig i tryggzonen och aldrig rubbar sina cirklar. Det är så mycket jag ”vetat” som jag omprövat i livet, för att jag lärt mig mer och blivit klokare eller bara ändrat mig. Så varför inte testa mat ibland som jag ”vet” att jag inte är så förtjust i? Den förnyade insikten här var väl att det fortfarande inte är riktigt min grej. Men ändå rätt ok. Och jättekul att testa!

Men den kanderade apelsinen ovanpå (som såg så himla snygg ut på nåt instakonto som flimrade förbi) var mest bara krånglig att äta, seg och lite trist på ett vis som inte alls funkade till en jättemjuk paj. Typisk dum instadekor, jag ska inte gå på sån där skit. Däremot funkade sockerlagen från koket fint att ringla sparsamt över pajen. Eller kanske ännu hellre i en drink…

Sega apelsinskivor ovanpå

Tips på ostig fika jag tycker är godare

Ingredienser

6 portioner

Pajskal

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 krm salt
1 msk vatten lite drygt

Fyllning

250 g ricotta
2-3 ägg (jag använde två stora)
1 msk socker (mer om du vill)
1 dl grädde
1/2 dl nypressad apelsinjuice
Skalrasp från två apelsiner
1 kvist färsk rosmarin

Kanderad apelsin

4 dl vatten
5 dl socker
Juice av en citron
3 apelsiner, gärna blodapelsin

Gör så här

Kanderade apelsinskivor

Först, gör de kanderade apelsinskivorna. (Men använd dem sen till nåt annat, det är sockerlagen som är nåt att ha till den här pajen.) Skiva apelsinerna i 6-7 mm tjocka skivor. Låt dem sjuda mycket försiktigt i en kastrull tillsammans med socker, citronjuice och vatten. Vänd skivorna försiktigt då och då. Efter ca en halvtimme ska de ha blivit halvgenomskinliga. Då ska de fiskas upp och läggas på ett galler att torka nåt dygn. Även där ska de vändas då och då. Nån sorts droppskydd under gallret är klokt. Den apelsinsmakande sockerlagen serveras kall till pajen.

Pajdeg

  1. Lägg kallt smör, mjöl, mandelmjöl och salt i en bunke och skär ihop det med en kniv. Det går att mosa och ha sig också och en matberedare funkar väl allra bäst, men jag brukar skära och skära och skära med en kniv i bunken tills smöret är finfördelat i mjölet. Det går lättare och snabbare än man tror. Men alltså, gör på vilket vis du vill så länge smöret håller sig kallt och blandas med mjölet till ett smul.
  2. Blanda i en matsked kallt vatten i smulet, möjligen nån extradroppe om det visar sig behövas, och arbeta snabbt ihop degen så den precis håller samman. Den ska varken vara sönderfallande smulig eller kletig. Och ju mindre degen arbetas desto bättre.
  3. Tryck ut degen i en rektangulär form om ca 33 x 11 cm. Den ska täcka botten och kanter helt. Eventuellt blir det en liten klutt över, jag fick ett par matskedar deg som jag inte använde. Pajskalet ska inte vara alltför tjockt. Picka botten av pajskalet med en sticka eller gaffel så att det inte bubblar upp sig under gräddning, och ställ sen i kylen i minst en halvtimme.
  4. Förgrädda pajskalet i 200 grader i en kvart. Under tiden gör du fyllningen.

Fyllning och färdig paj

  1. Blanda ricotta, ägg, grädde och apelsinjuice väl i en bunke. Finhacka 15-20 barr av rosmarin och stöt dem sen lätt i mortel tillsammans med apelsinskalrasp och en matsked socker. Blanda det smaksatta sockret i smeten. Smaka av och justera kryddning. Ha i mer socker om du tycker det passar.
  2. Häll smeten i pajskalet och dekorera eventuellt med några barr rosmarin. Beroende på hur hög pajformen är kan det bli lite fyllning över. Fyllningen ska helst gå till strax under degkanten.
  3. Grädda pajen mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Håll koll så du ser när den verkar färdig snarare än att följa klockan slaviskt. Peta gärna till formen lite försiktigt för att se om fyllningen verkar ha stannat. Ta ut pajen och strö lite apelsinrasp dekorativt över den eller lägg på kanderade citrusskivor. Låt pajen svalna. Den är godast kall men behöver inte vara iskall. Vid servering är det gott att ringla sparsamt med citrussockerlag över kakan. Svart kaffe passar till. Sen är frågan bara hur du och pajen går ihop.

En annan (och i mitt tycke godare) efterrätt med citrus är Anders fantastiska glass på sötcitron och citron. Den gillar alla. Testa den!

Fantastisk glass på sötcitron och citron