Search
Generic filters
Exact matches only

Taquitos med grillat kött och kryddost

0
Delningar
MAT

Taquitos med grillat kött och kryddost

Sommar. Jag grillar. Mycket. Det blir ju en del rester och jag kan tycka att det är synd att inte ta vara på dem ordentligt. Det är så lätt att rester känns som just rester, det där tråket som blev över efter gårdagen. Då är det bra med rätter där resterna inte känns som en trist plikt att peta i sig utan mer som en helt ny rätt som får guldkant av grillsmaken. Som taquitos!

Taquito är ett fancy namn för fyllning inrullad i en majstortilla som sedan friteras. Det är även svingott. Och det är en rätt som vinner väldigt mycket på lite grillsmak, en perfekt sommarlunch eller kanske middag dagen efter kvällen före.

Jag har valt att fylla med hackat grillkött, idag blev det porchetta, karamelliserad lök och kryddost. Kryddost är gott oavsett men till mexikansk mat passar det alldeles särskilt bra. Men gillar du inte kryddost så ta bara någon annan ost du tycker om.

Kryddningen kan behöva justeras utifrån kryddningen på köttet du använder. Se detta som inspiration och tweaka utifrån vilka grillrester du har och vad du gillar. Testa, smaka!

Jag har förresten ett knep som inte är särskilt renlärigt men för mig funkar det. Jag penslar tortillabrödet med ägg innan jag lägger på fyllning och rullar ihop. De håller ihop bättre då. Det är annars hemskt irriterande när den fina taquito man gjort rullar upp sig under fritering och blir till ett enda smul i oljan.

Ingredienser

4 portioner

3 dl grovhackat eller strimlat grillat kött, jag använde porchetta
1 msk olja
1 krm spiskummin, mald
1 krm korianderfrö, malt
1 krm oregano
2 krm chiliflakes
1 krm bra paprikapulver
Ordentligt med nymald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, finhackad
2 tsk lönnsirap
1/2 lime, saften av
Salt
En näve koriander, grovhackad

2 silverlökar
1 msk olja

1 ägg, lätt uppvispat
1 dl kryddost, grovriven
Majstortillas, förslagsvis tolv små köpta. Det kan blir lite köttfyllning över, men du kan ju använda fler tortillas i så fall.

Olja till fritering

Gör så här

1. Hetta upp olja i en panna. I med kött, lönnsirap och alla kryddor och fräs allt på ganska hög värme tills det doftar gott och har fin färg. Smaka av med salt och pressa över limen mot slutet av stekningen. Rör i grovhackad koriander när köttet är färdigt.

2. Samtidigt steker du löken skuren i ringar i en msk olja på låg värme tills den blir gyllene men inte bränd. Rör om under tiden.

3. Värm ett bröd några sekunder i mikron så att det ska bli böjligt nog att kunna rullas utan att gå sönder. Pensla med ägget. Lägg på en liten sträng kött, lök och ost i ena änden och rulla sen ihop ganska hårt. Ändarna ska inte stoppas in. Rulla ihop alla taquitos innan det är dags att fritera. Så här långt går rätten utmärkt bra att förbereda, förvara bara rullarna i kyl eller frys tills de ska friteras.

4. Fritera några taquitos i taget på hög värme. Tortillan ska bli gyllene och fyllningen inuti varm.

5. Servera dina taquitos med en salsa, t ex denna chipotle salsa eller salsa verde med avokado, gräddfil, och en enkel sallad.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.