Search
Generic filters
Exact matches only

Taquitos med krabba

1
Delningar
MAT

Taquitos med krabba

Taquitos är majstortillas med fyllning inrullad som sedan friteras. Om de istället görs av vetetortillas kallas de flautas. Oavsett är det gott. Här gör jag en variant på krabba. Det går att använda färsk krabba, fryst krabbkött eller tom burkkrabba. Eller så kan du använda grovhackade räkor eller andra skaldjur istället, det blir minst lika gott.

Jag brukar göra taquitos av rester av grillat kött under sommaren. Den här varianten med krabba har en helt annan karaktär, lättare i smaken. Ungarna tycker bättre om den här, så länge jag håller mig lugn med chilin. Idag gjorde jag båda varianter och den med krabba tog slut först.

Jag tycker egentligen skaldjur tål ganska mycket färsk chili, även om man inte vill döda smaken med för mycket kryddor i övrigt. Men chilin kan ju istället få finnas i salsan du äter till. Salsa verde med avokado passar fint till, en mangosalsa med habanero blir också väldigt gott, särskilt om du fyllt med hummer.

Jag har ett knep som inte är särskilt renlärigt men för mig funkar det. Jag penslar tortillabrödet med ägg innan jag lägger på fyllning och rullar ihop. De håller ihop bättre då så att man inte riskerar att taquiton rullar upp sig under fritering.

Ingredienser

2 portioner

2-3 dl krabbkött, färskt kokt, fryst rått eller från burk
1 färsk grön chili av önskad hetta, hackad
1 salladslök, det gröna, strimlat i ringar
En liten näve koriander, grovhackad
Några droppar lime

1/2 dl mild ost, valfritt. Bra idé främst om du använder räkor så det håller ihop bättre.
1 ägg, lätt uppvispat
Majstortillas, 8 små köpta

Olja till fritering

Gör så här

1. Låt krabbköttet rinna av ordentligt om det är upptinat fryst eller från burk. Du kan tom krama ur överflödig vätska.

2. Hetta upp olja i en panna. I med krabban, fräs på hög värme under omrörning så att den blir precis genomstekt om den varit rå, eller bara upphettad.

3. Blanda i chili, salladslök, koriander och rör om lite över värme. Pressa över några droppar lime. Fyllningen ska inte bli syrlig, bara balanseras lite.

3. Värm ett bröd några sekunder i mikron så att det ska bli böjligt nog att kunna rullas utan att gå sönder. Pensla med ägget. Lägg på en liten sträng krabbfyllning och eventuell riven ost. Ändarna ska inte stoppas in.

4. Rulla ihop alla taquitos innan det är dags att fritera. Så här långt går rätten utmärkt att förbereda några timmar innan, förvara bara rullarna i kyl tills de ska friteras. Eller frys in till en annan dag.

5. Fritera några taquitos i taget på hög värme. Tortillan ska bli gyllene och fyllningen inuti varm.

6. Servera dina taquitos med en salsa, t ex denna salsa verde med avokado, och en enkel sallad.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.