Search
Generic filters
Exact matches only

Ceviche på tonfisk med apelsin och tomat

0
Delningar
MAT

Ceviche på tonfisk med apelsin och tomat

Jag hade en riktig berg och dal-bana till dag igår. Först bra småpysslande hemma, sen ut en sväng för ärenden via ”Blött? MENFÖRIH… har katten spytt på min sko?!!”. Landade därefter hemma trött som fasen bara för att få en del skittrista jobbigheter att reda i levererade per telefon. En dusch, en lättfixad och snudd på perfekt ceviche på tonfisk i solen på trädäcket. Jag kravlar långsamt upp ur den mentala graven, kryper i en klänning och lyckas avrunda dagen med en riktigt bra och välbehövlig kväll.

Ibland är det bara inte läge för matkrångel men definitivt läge för särskilt god mat. Då är rå tonfisk min go to snabbmat.

Mer rå tonfisk

Ingredienser

4 portioner

400 g rå tonfisk av sushikvalitet
2-3 tomater (jag valde grönrandig)
1 avokado (valfritt, min råkade vara rutten denna gång)
4 msk limejuice
3 msk apelsinjuice
1 tsk skalrasp av apelsin
Strimlad habanero eller annan fruktig het chili efter smak
3 msk hackad gräslök
2-3 msk strimlad culantro eller koriander
1-2 msk färsk oregano
3-4 msk god olivolja
Salt

Ta gärna undan lite av kryddningen till dekoration.

Gör så här

  1. Skär tonfisken i kuber om ungefär 2 x 2 cm. Med ett zestjärn, raspa av det orange skalet från apelsinen. Runt en tsk behövs men är en smaksak. Halvera tomaterna, kärna ur och strimla dem. Tärna eventuell avokado i lika stora bitar som tonfisken.
  2. Häll juice, örtkryddor, gräslök, chili och salt i en skål. Ta gärna i lite i underkant med smaksättningen först, särskilt om dina kryddor är smakrika. Du vill inte döda fisksmaken eller att för mycket chili gör det oätligt. Det är lätt att bara tillsätta mer sen vid behov. Smaka av och justera sälta, sötma, syrlighet, hetta och mängd örtkryddor.
  3. Lägg i tonfisk och tomat och rör om försiktigt. Smaka en fiskbit, justera sälta och kryddning ytterligare vid behov. (Japp, jag smakar av min mat mest hela tiden och litar sällan på att den som skrivit receptet vet hur het just min chili är. Mer om det i detta inlägg, Det är ju omöjligt att skriva recept!.)
  4. Lägg upp fisken på assietter. Ta med lite av marinaden efter smak. Ringla över olivolja. Lägg på lite extra av kryddorna som dekoration. Servera med friterade tortillachips, friterad cassava, rostade majskärnor eller nåt gott bröd.

Klicka här för mer sinnessjukt god rawfood!