Search
Generic filters
Exact matches only

Figge Fikon

0
Delningar
MAT

Figge Fikon

Fikonsäsong! Dags att ha färska fikon i allt! Vilken jäkla högtid för dig som är förstoppad va?!

Skaka ihop den här goda drinken och plantera ungarna (eller pojk-/flickvän) framför ett avsnitt av Inga Konstigheter med figgehn, killen som min katt är uppkallad efter. Plantera dig själv också för den delen. Sitt där och bara må gott en stund innan du bekymrar dig vidare i tillvaron. Har du en katt så klappa den.

Drinken är enkel att sno ihop. Mosa smaken ur ett fikon och tillsätt sprit som är så god att du vill förhöja den snarare än kamouflera. Häll på en skvätt enkel sockerlag med smaker som passar till. Ett stänk bitterhet hör väl också till livet?

Kattfiggehn förgyller soffhänget

Mer än fikon i säsong

Ingredienser

6 cl bourbon
2 färska fikon
3 cl citronjuice
1,5 cl smaksatt sockerlag
1 äggvita
1 stänk angostura bitter

Sockerlag med smak av rosmarin, apelsin och honung

1 dl honung
1 dl vatten
En liten kvist färsk rosmarin
Rasp av en halv apelsin

Gör så här

Sockerlag med smak av rosmarin, apelsin och honung

Häll samtliga ingredienser till sockerlagen i en liten kastrull. Koka upp och ställ sen att svalna med smaksättningen kvar. När sockerlagen svalnat, sila av apelsinskal och rosmarin. Förvara kallt.

Figge fikon

Muddla två färska fikon i en shaker. Mosa ihop alltså, krossa med t ex baksidan av en sked, så de blir till ett gegg och släpper ifrån sig saft och smak. Tillsätt samtliga ingredienser och skaka ordentligt i en minut. Tillsätt en näve is och skaka ytterligare en minut. Det ska bli skummigt! Sila av i ett glas, gärna med en fin sil som fångar upp de små frön som finns i tusental i fikon. Dekorera med nåt blad färsk rosmarin eller en strimla apelsinskal.

Sån där lite hårdare rostad majs är gott att mumsa på till. Eller kanske brasilianska ostpuffar eller kryddiga indiska jordnötter?

En massa färska fikon i en orientbutik