Search
Generic filters
Exact matches only

Paj med getost, fänkål och fikon

0
Delningar
MAT

Paj med getost, fänkål och fikon

Jag skrev om fänkålspollen härom dagen och inser ju att knappt en själ kommer bry sig om det inlägget om jag inte haussar upp denna underbara krydda genom ett riktigt bra recept. Så här är det! Paj med getost och en del andra godsaker, en av de godaste pajer jag lagat! Pollenet är inte alls nödvändigt, men det lyfter pajen från asgod till herrejävlar.

Fänkålsdillen i ingredienslistan då, vad är det? Man brukar ju köpa grönsaken fänkål som är en stor blek klump. Dillen är bladen som hör till den klumpen, en stor jäkla rugge brukar det bli när man odlar även om bara lite finns kvar på grönsaken man köper. Jag tycker nog faktiskt dillen ofta är roligare än klumpen. Smakrik och lättanvänd, både som krydda och grönsak.

En massa färska fikon i en orientbutik

Just nu är det säsong för färska fikon. Du kan köpa två trötta för 30:- i nån kedjebutik eller plocka på dig ett kg jättefina för nästan samma peng i en orientbutik. Jag rekommenderar starkt det senare. Fikon är goda som de är men också en kul råvara i mat och drinkar. Lägg in i sprit, gör kryddad marmelad och chutney, ha i oxsvansgryta med salta mandlar, servera med getost på olika vis…

Fotomodell som är snygg även på insidan

Det här är en väldigt enkel paj med stor smak. Snygg är den också. Jag irriterar mig lite på alla snyggfoton som nödtvunget måste medfölja recept här i Sverige för att nån ens ska läsa. Vi svenskar tycker ju gärna att vi är så mycket djupare än ytliga amerikaner och så men sorry, jämför svenskt matskriv med resten av världen och inse att vi töntar oss värst av alla. Vi frossar i runkbilder med kort skärpedjup, nonchalant strödda kryddor, en gammeldags kökshandduk som hoppsan råkat hamna perfekt… Gah! Och den här pajen är ju som gjord för just såna bilder så… Ja. En instavänlig paj.

Paj med extra allt

Alternativ

Om du inte har fänkålsdill och -pollen kan du istället smaksätta pajen med färsk rosmarin, dock inte i samma mängd. Det passar fint med de övriga smakerna. Kanske en knapp matsked färsk rosmarin som hackas i smeten och ännu lite mer apelsinrasp blir bra?

Utöver denna paj med getost har vi inte så många pajer på Feeders och det beror väl mest på att varken Anders eller jag är pajfantast. Men vissa är goda nog att bryta igenom, t ex dessa:

Ingredienser

6 portioner

Pajskal

125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk vatten

Fyllning

180 g getost (en sån där liten rulle)
1/2 dl grädde
1 dl mjölk
2 ägg
1/2 tsk salt
1 dl fänkålsdill
1/2 tsk finrivet rasp av apelsin
1 msk lika delar finhackad färsk salvia, rosmarin, timjan
En nypa fänkålspollen (valfritt)

6 små fikon, gula eller lila
5 skivor getost
Nymald svartpeppar efter smak
Apelsinrasp efter smak

Gör så här

  1. Lägg kallt smör, mjöl och salt i en bunke och skär ihop det med en kniv. Det går att mosa och ha sig också och en matberedare funkar väl allra bäst, men jag brukar skära och skära och skära med en kniv i bunken tills smöret är finfördelat i mjölet. Det går lättare och snabbare än man tror. Men alltså, gör på vilket vis du vill så länge smöret håller sig kallt och blandas med mjölet till ett smul.
  2. Blanda i en msk kallt vatten i smulet, möjligen nån extradroppe om det visar sig behövas, och arbeta snabbt ihop degen så den precis håller samman. Den ska varken vara sönderfallande smulig eller kletig. Och ju mindre degen arbetas desto bättre.
  3. Tryck ut degen i en rektangulär form om ca 33 x 11 cm. Den ska täcka botten och kanter helt. Eventuelt blir det en liten klutt över, jag fick ett par matskedar deg som jag inte använde. Pajskalet ska inte vara alltför tjockt. Picka botten av pajskalet med en sticka eller gaffel så att det inte bubblar upp sig under gräddning, och ställ sen i kylen i minst en halvtimme.
  4. Förgrädda pajskalet i 200 grader i en kvart. Under tiden gör du fyllningen.
  5. Skär en tredjedel av getosten i 5-6 skivor. Lägg åt sidan så länge. Mosa de återstående två tredjedelarna av osten med en gaffel. När osten är mosad, blanda i grädden och mosa vidare tills det blir en kräm. Vispa i mjölk, ägg och salt i krämen tills det blir hyfsat slätt. Hacka ihop fänkålsdill, apelsinrasp och en matsked blandade kryddörter fint, gärna örterna i receptet men andra går också bra. Tillsätt örter och fänkålspollen till ostsmeten och blanda ordentligt.
  6. Skär ett kryss i de färska fikonen men inte ända ner till botten. De ska fortfarande hänga ihop. Ställ dem i det förgräddade pajskalet. Häll i ostsmeten runt fikonen tills smeten når nästan ända upp till kanten. Lägg de sparade getostskivorna ovanpå smeten. Här är det ju ett plus om det blir någorlunda snyggt. Mal över lite svartpeppar. Vill du så kan du strö över lite pinjenötter också. Jag tänkte tanken men inte mer än så.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Håll koll så du ser när den verkar färdig snarare än att följa klockan slaviskt. Ta ut pajen och strö lite apelsinrasp dekorativt över den. Låt pajen svalna. Den är godast varm eller ljummen snarare än het eller iskall. Du kan gå loss och dekorera med färska örter, fänkålsdill eller -blommor eller vad du nu behagar.

En så jäkla god och snygg paj att det behövs ännu en bild!