Search
Generic filters
Exact matches only

Fänkålspollen

1
Delningar
KÖK

Fänkålspollen

Somrigt sötblommig lakrits, som fänkålsfrön men mer mer mer! Och med en egen twist på fänkålssmaken.
Idag skördade jag första omgången fänkålspollen för året. En av de lyxigaste och godaste kryddor jag vet. Lyxig inte bara till pris, om man ger sig till att köpa, utan framför allt till smak. Den skruvar till nästan vilken maträtt som helst ytterligare ett snäpp!

Smakrik och lättodlad

Jag odlar fänkål just för att kunna skörda pollen, inte bara för att använda som grönsak eller frö. Superenkelt och inte kostar det så värst heller. Nånstans har jag läst att pollen från vildväxande fänkål är godare än odlad, men att odlad ger rikligare skörd. När det gäller kryddor trumfar smak volym, så min stackars fänkål har fått stå ut med begränsad tillgång till vatten i ett försök att efterlikna växtförhållanden vid Medelhavet där fänkål växer vild.

Kanske har även du turen att ha blommande fänkål i din trädgård just nu, nån planta du glömt av att äta upp som nu gått i blom? I så fall är det bara att skörda genom att klippa av det allra yttersta gula på blommorna och låta det torka ett par dygn. Om du inte har, se till att plantera en handfull eller fler plantor kommande år!

Användning

Fänkålspollen är väldigt smakrikt och drygt så det behövs verkligen inga stora mängder i en rätt. Det passar till bl a fläsk, lamm, kyckling, fisk, skaldjur, grönsaker, bröd och pastarätter. Jag tycker det blir extra gott tillsammans med kryddor som vitlök, apelsin, lök och olika färska örter. Ofta tänker jag italienskt, thailändskt eller kinesiskt kök men det är på inget vis heltäckande. Utgå ifrån var fänkålsfrö eller stjärnanis hade passat och tänk vidare från det. Jag brukar tillsätta pollen mot slutet av tillagningen så det inte ska förlora smak av lång kokning.

Nedan listar jag de rätter med fänkålspollen vi hittills bloggat på Feeders. Annat jag lagat med fänkålspollen men inte bloggat är porchetta (annan variant här), gravad lax med apelsinrasp, fransk paj med getost och apelsinrasp, gratinerade havskräftor, ceviche på havskräfta, stekt gnocchi med örter, helgrillad kyckling, thailändska kycklingspett och lambracks med polenta.