Search
Generic filters
Exact matches only

Fisksoppa

1
Delningar
MAT

Fisksoppa

fisksoppa

Idag blir det fisksoppa. Först tänkte jag inte blogga om det här då jag tycker att receptet har synnerligen låg verkshöjd. Fast vad gör det egentligen? Det finns tusen recept på fisksoppa men den här råkar ju vara min favorit och då ska jag ju berätta om den.

Jag baserar buljongen på tomat och grädde och som alltid när det är tomat inblandat så har vi en smakvinst på att koka länge. Och som vanligt är det inte heller helt nödvändigt om man inte har tiden för det. Gör som ni vill helt enkelt, även om det inte är något snack om att den blir klart godare om man kokar den länge.

Fisk till fisksoppa

Vad ni ska välja för fisk? Ptja det spelar verkligen inte så stor roll. Det är trevligt med lite olika fisksorter och skaldjur men välj det du får tag på. Jag köpte hälleflundra, gös, tonfisk och sjötunga. Tonfisken är helt klart en udda fågel i sammanhanget så den absolut inte kan tillagas som de andra fiskarna. Vänta så ska jag förklara…

När man gör fisksoppa är det bästa att göra klart allt utom att ha ner fisk och skaldjur. Låt buljongen vara helt färdig, knäpp av plattan och stoppa direkt ner fisken. Låt det aldrig koka igen. Beroende på hur mycket fisk du lade ner och hur mycket buljong du har så tar det olika lång tid för fisken att bli klar, men risken att den går för länge är minimal då du inte har plattan på. Undantaget är tonfisk. Den kommer bli torr av den behandlingen. Det bästa om du har tonfisk med är att du lagar den separat. Snabbt halstrad och sen ner i soppan först på tallriken kan vara ett förslag. Låt tonfisken vara rå inuti. Det finns verkligen ingen som blir glad av torr fisk.

Plattfiskfiléer kan man med fördel göra rullar av. Det blir snyggt och det är mindre risk att de går sönder (de faller väldigt lätt isär annars).

Jag köpte på mig lite fina räkor också och hade även tänkt använda ett par squids, men såna hade inte fiskhandlarn igår. Några musslor är också fint i soppan. Ett tips kan vara att köpa såna där lätt ångade gröna musslor som sedan är frysta. Förr hade jag jämt en kartong såna i frysen, just för såna här tillfällen. Det verkar som att jag har glömt bort det.

Servera gärna en aioli med lite lite saffran och rivet apelsinskal till soppan.

Ingredienser

4 portioner

600-800 g blandad fisk och skaldjur
1 stor schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
5 dl vatten
en burk bra konserverade tomater
3 fiskbuljongtärningar
1 tsk fänkålspollen (eller mortlat fänkålsfrö)
1 spetspaprika, skuren i ringar
1 liten fänkål, tärnad
3 dl grädde
salt och svartpeppar
aioli av något slag (gärna med saffran och apelsinskal)

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlök försiktigt i smöret.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare fem minuter.
  3. Tillsätt vinet och låt reducera ner tills bara 1/3 av vätskan återstår.
  4. Tillsätt vatten, konserverade tomater, fiskbuljong, fänkålspollen (eller fänkålsfrö), paprika och fänkål. Låt puttra utan lock i minst 20 minuter. Gärna två timmar om du har tiden men då kan du behöva fylla på med lite vatten emellanåt så det inte kokar torrt.
  5. Häll på grädden och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Skär fisken i lagom bitar för en tugga. Ta av soppkastrullen från plattan, lägg ner fisken och lägg på locket. Låt stå i typ 5-10 minuter.
  7. Servera med aioli (gärna med saffran och apelsinskal) samt ett gott bröd.