Search
Generic filters
Exact matches only

Grillade kycklinghjärtan, thailändsk streetfood

0
Delningar
MAT

Grillade kycklinghjärtan, thailändsk streetfood

Grillade kycklinghjärtan är så himla enkelt och gott! Ännu en sån där smårätt jag gärna grillar innan huvudrätten så vi kan stå där i trädgården och småprata och peta i oss till en öl medan vi inväntar fortsättningen. Den funkar även vid spisen så klart, samma koncept fast utan rökigt trädgårdshäng bara.

Just den här goda kryddningen fick jag tips om av den utmärkta instagrammaren thaimorsan efter att jag visat upp ett knippe nyskördade korianderrötter. Tydligen vanlig som smaksättning av kyckling och annat som grillas som gatumat i Thailand.

Nyskördad koriander och vitlök

Det är skördetid nu och jag har fullt upp med att ta tillvara allt som plötsligt är skördeklart samtidigt. Korianderrötter begriper jag inte att inte fler tar tillvara! Det är en fantastisk smaksättare! Tillsammans med stjälkarna är de godast på hela plantan.

Jag odlar koriander och ser alltid till att ta hand om rötterna. Jag rengör dem och sen fryser jag in rötterna hela, så att jag kan ta fram allt eftersom jag behöver. (Det brukar också finnas att köpa i thaimatbutiker.) Sen använder jag dem i olika typer av currypasta och i thailändska grytor, men även till lite all möjlig annan mat, t ex dessa rätter:

Ingredienserna till marinaden färdiga att mortlas

Kryddpastan till grillade kycklinghjärtan är superenkel att sno ihop! Alltså verkligen. Det underlättar om man har en bra mortel bara, men det funkar med en liten skräpmortel eller mixer också. Den blir förresten alldeles perfekt även till andra delar av kycklingen, till fläsk eller vad man nu vill grilla. Jag väljer förresten hellre svartpeppar istället för vitpeppar. Jag tycker helt enkelt att vitpeppar ofta har en obehaglig bismak. Om du gillar vitpeppar så kan du gärna använda det istället.

Ingredienser

500 g kycklinghjärtan
3 korianderrötter
3-4 vitlöksklyftor beroende på storlek
10 korn bra svartpeppar (eller vitpeppar om du till skillnad från mig gillar)
1 nypa socker
1 liten skvätt fisksås och/eller salt efter smak

Det är inte så noga med exakta mängder.

Gör så här

  1. Tvätta korianderrötterna och skala vitlöksklyftorna. Mortla ihop allt utom kycklinghjärtan i en lite större mortel. Mortla ihop ordentligt men det behöver inte bli helt slätt, det viktiga är att få ut smakerna. Smaka av med salt och/eller fisksås beroende på vad du föredrar. Vänd runt kycklinghjärtan ordentligt i kryddpastan. Låt stå en timme eller två i kylskåp.
  2. Trä upp kycklinghjärtana på blötlagda bambuspett. Grilla direkt över glöden tills de är genomstekta och har vackert grillad yta. Det tar inte så värst många minuter för små hjärtan. Alternativt, stek i lite olja i het panna i kanske 8 minuter.
  3. Ät direkt som de är, gärna till en kall öl. Lite koriander till är också gott.