Search
Generic filters
Exact matches only

Himmelskt ris med grillade skaldjur

0
Delningar
MAT

Himmelskt ris med grillade skaldjur

Min fantastiska vän Nina på besök från Göteborg! En kväll och en förmiddag, sen vidare på stor jobbgala i Stockholm. En tanke om mat fanns – så klart – men den fick pyspunka av lite olika orsaker (jag älskar er ändå, ungar), och plötsligt stod jag där nån timme innan hon skulle komma med tåget och undrade vad tusan jag skulle bjuda henne på till middag?! Och med trötta ungar… något hyfsat enkelt var en förutsättning. En snabb koll i en välfylld frys: små åttaarmade bläckfiskar, stora räkor med skal. Risotto? Äh, jag försöker mig på något nytt! Blått ostasiatiskt doftande ris med skaldjur och örter upppiggat av lime och en chilisås på jätteskinnbagge, vid sidan eftersom ungarna är svalt inställda till hetta.

Denna rätt är ganska enkel att laga, lättillgänglig i smak och lättäten, men ändå förvånande snygg! Jag kanske bara krånglar till det med detaljerade instruktioner, men detaljpetet är ett försök att hjälpa till snarare än en tvingande instruktion. Läs igenom allt först låt dig inte avskräckas. Det här är lätt att lyckas med!

Ordning och tajming

Ordning och tajming, det är vad som får saker på plats i matlagning. Det går liksom inte att börja med riset och därefter förkoka bläckfisken, då blir det sega tentakler till kallt ris. Nej, först i med bläckfisken så att den hinner bli mör, tina räkor, plocka fram ingredienser, göra kryddpastan till riset… (Bläckfisktips finns i det här receptet på svart bläckfiskrisotto.)

Sen görs ju saker parallellt och överlappande också snarare än seriellt, det bökar ju till det när man ska skriva instruktioner. I recept blir det något strukturerat uppdelande av olika moment istället för verklighetens sammanflätande med en hand i bläckfiskkoket och den andra på mortelstöten. I synnerhet när tiden är en faktor, och det var den när Nina rullade in på stationen i Uppsala och jag, likt en bläckfisk, hade mina tentakler över hela jäkla köket samtidigt.

Fram med grillen!

Och så det där med grillningen. Det här är en riktigt bra grillrätt! Jadå, du kan självklart grilla i ugnen, det blir jättebra. Men du kan också låta riset bli klart på spisen i godan ro, för det här är inget uppmärksamhetskrävande ris som risotto, medan du lyfter smaken på rätten några ordentliga snäpp ute i trädgården. Skaldjur tar knappt någon tid att grilla och risken att misslyckas är minimal, så det är verkligen inte alls svårt att ta detta från en bra rätt till en fantastisk! Bara du kommer ihåg det där med tajming och drar igång grillen i tid så att du hinner få glöd.

God snyggmat

Riktigt bra mat ska främst vara god. Eller nej, främst vacker. Eller nej, helst båda faktiskt. Åtminstone ska den goda maten presenteras så den upplevs vacker och aptitlig, och där går det ju utmärkt att fuska till det svingoda bruna grytgegget med snyggt porslin, dekorativa örter, en bit bröd osv. För presentationen, den gör ändå något för hur vi upplever maten, insidan som räknas and all.

Skaldjur har ju en inbyggd skönhet så där behöver man sällan anstränga sig. Som att sminka en toppmodell snygg, inte jättesvårt. Men nu var det ju Nina som var på väg hem till mig och med skaldjur som utgångsläge kan man verkligen få det hela att lyfta till himlen genom att inte nöja sig utan lägga till något lite extra. Mitt val (tidsbrist…) för next level shit föll på färg. Jag har ju himmelsärt!

Himmelsärt

Himmelsärt, butterfly pea, ger riset vacker himmelsblå färg. Den har visserligen en dov behaglig smak men används mest eftersom den är så dekorativ. En extra knorr är att riset skiftar från blått till lila när man pressar lime över, eftersom himmelsärt ändrar färg utifrån pH. Himmelsärt används ofta i främst Asien för att färga drinkar, efterrätter och just ris. Dessutom är den vansinnigt vacker att odla, så köp frön om ni kommer över. Som den blåaste blå luktärt ser den ut.

Himmelsärt går ofta att hitta torkad i asiatiska matbutiker men den är inte alls nödvändig för receptet. För samma effekt, men bara annan färg, använd gurkmeja istället. Skaldjur och gröna örter gör sig minst lika bra mot solgult som mot himmelsblått.

Ris med skaldjur

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

3 dl ris, jasminris eller japanskt ris
1/2 dl, kanske lite knappt, torkad himmelsärt/butterfly pea
6 dl vatten, mer vid behov
3 msk olja
Kryddpasta
Salt

Kryddpasta till riset

3 korianderrötter
2 stjälkar citrongräs
2 limeblad
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
6 skivor färsk galangal
1 msk torkade räkor
2 tsk palmsocker
Salt

Det går faktiskt bra att byta ut eller utesluta kryddor lite som man behagar. Ifall man inte har korianderrot kanske man kan ta stjälkar från koriander, om galangal är svårt att få tag på så testa med ingefära, citrongräs kan bytas mot zest från vanlig citron etc. Eller så struntar man i tonen av citron och lägger i några hela stjärnanis i kokvattnet!

Grillade skaldjur

Mitt val:
500 g stora råa räkor med skal
700 g rå åttaarmad bläckfisk
Annat som kunde passa: Blåmusslor, knivmusslor, krabbklor, havskräftor, snygg småfisk, tioarmad bläckfisk
3 msk olja
2 msk chilibönsås
1 vitlöksklyfta

Ett par nävar färsk spenat
Några kvistar färsk koriander, bladen
Några kvistar färsk mynta, bladen
Två salladslökar, skurna
2 lime i klyftor

Hemgjord chilisås till, gärna gjord på skinnbagge, men t ex sriracha eller annan köpt sås du gillar går också bra.

Gör så här

Tillagningen i grova drag

 1. Tända grillen/dra igång ugnen på maxvärme
 2. Plocka fram och förbereda ingredienserna
 3. Mortla kryddpasta
 4. Laga riset
 5. Grilla skaldjur
 6. Montera ihop allt

Förberedelser

Utöver att se till att grillen är igång ska skaldjur tas fram ur frysen att tina, bläckfisken förkokas och samtliga ingredienser sköljas och skäras till så att de finns till hands, färdiga att användas. Bläckfisken kokas i lätt saltat vatten under ungefär en timme och det går bra att göra direkt från frysen. Skumma vid behov, och testa med en tandpetare när de är tillräckligt mjuka. Fler bläckfisktips finns här. När de är färdigkokta, skölj i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag innan du ställer i kylen i väntan på grillning.

Kryddpasta

Stöt samtliga ingredienser ordentligt i en stor mortel tills det blir till en kryddpasta. Det gör en stor skillnad jämfört med att hacka och ha sig. Mixerstav borde väl också fungera men mortel ger verkligen ett bra resultat.

Himmelsblått ris

 1. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt kryddpastan och himmelsärtblommorna. Salta lätt. Koka ungefär en kvart. Vattnet ska bli vackert blått och dofta gott. Smaka av och justera saltmängd.
 2. Skölj riset ordentlig i durkslag och låt det rinna av.
 3. I en vid stekpanna som du har lock till, fräs riset i olja under omrörning. Pannan ska vara het och du ska inte bara röra runt lite för att beta av momentet, utan riset ska stekas tills det ändrar karaktär en smula. Det ska sluta klibba och få som en frasig känsla och bli liksom mattvitt i färgen, men det ska inte på något vis brynas.
 4. Häll i det smaksatta vattnet i pannan genom en sil så att du slipper trådiga kryddor i riset. Sänk till lägsta eller näst lägsta värme (beroende på din spis) och lägg på ett lock. Riset ska nu stå orört i ungefär 20 minuter medan du grillar skaldjuren.
 5. Lyft locket och rör försiktigt om i riset. Provsmaka. Det ska vara färdigkokt och aromatiskt, men om något gått snett så att riset fortfarande har en hård kärna häller du på en halv dl kokande vatten, drar upp värmen, lägger på locket och låter det få ytterligare åtta tio minuter på plattan.

Grillade skaldjur

Det här momentet hinns med medan riset står på spisen. Rör ihop olja, chilibönpasta och pressad vitlök. Pensla skaldjuren och salta lätt. Eventuella musslor behöver ingen kryddning. Grilla hastigt på het grill eller i het ugn med grillelement påslaget tills de får fin färg och är nätt och jämnt genomlagade. I ugn tycker jag det funkar bra att lägga dem på galler högt upp i ugnen med en panna med lite vatten under för att fånga upp dropp och undvika os som drar igång brandvarnaren när du öppnar luckan.

Tänk på att bläckfisken redan är färdigkokt så där är det enbart yta som gäller medan råa skaldjur även ska lagas till invändigt. Låt dem hellre grillas på i underkant än bli för torra! Musslor läggs på tills de öppnas. Ta skaldjuren av grillen efterhand som de blir färdiglagade och lägg på ett fat, eventuellt förvärmt på grillen och gärna med aluminiumfolie över om det är kallt ute så att de inte hinner bli kalla.

Montering och servering

Vänd i spenatbladen i riset. Arrangera skaldjuren snyggt över riset direkt i pannan. Häll gärna över ev vätska som läckt från skaldjuren för smak. Strö över de färska kryddörterna. Limeklyftor kan gärna läggas överst eller serveras separat. Chilisås, gärna blommigt godissmakande på jätteskinnbagge, serveras till liksom fisksås, eventuellt med färsk hackad chili i, och gärna en sallad, kanske en hetsyrlig på bananblomma.

Barn tittar på ris med skaldjur