Search
Generic filters
Exact matches only

Musslor med sommarregn

0
Delningar
MAT

Musslor med sommarregn

Det här blir bara en skiss, inte ett helt recept, för det var vardag med sen hämtning på skolan. Det betyder bråttom och hunger och humör. Det betyder fasen inte läge att dra ut på saker för att jag ska mäta och fundera och ha mig.

Musslorna, jag körde färska. Det går supersnabbt ändå med rena fina köpta. Egenkrattade musslor som om sommaren vid stugan på västkusten och jag hade fasen inte orkat med skrubbandet i det här läget. Frysta går förresten också bra. Jodå, det gör det visst en vardag. Burkmusslor däremot är verkligen ingen idé i en sån här rätt.

Smaksättningen blev vad jag hade hemma men framför allt blev den ganska annorlunda och alldeles fantastisk!

Jag råkade ha den asiatiska rotfrukten taro hemma så jag använde den. Jag kokade den i buljongen för jag ville faktiskt ha den mjölkiga lätt simmiga känslan den ger. Det är inte mycket mer än en känsla, men den tillför nåt. Kanske lite som att ha en aning kokosmjölk i. Fast potatis är en bra ersättning även om smaken och konsistensen skiljer sig åt. Cassava eller liknande skulle också funka bra.

Örtkryddan khayang, den som smakar sommarregn, har jag skrivit om i detta recept på soppa med sommarregn och myrägg. Det är en väldigt speciell och fin krydda med en frisk smak som kanske kan beskrivas som citrus utan det syrliga och oljigt aromatiska. Eller nja, jag vet inte. Kaktusfikon utan sötma? Eller sommarregn. Den passar med lite syrlighet. Får du tag på så köp! Den finns ibland i thailändska matbutiker.

Det här är en soppa med sydostasiatisk känsla men jag använde inte chili. Jag tog färsk grön peppar istället, en sån klase som kan finnas i asiatiska affärer. Välj grön chili eller kanske torkad svartpeppar om du inte får tag på den färska. Eller varför inte några långpeppar!

Ingredienser

Ett nät färska musslor el frysta. Jag valde blåmusslor.
Några dl kycklingbuljong
1 schalottenlök
Några skivor färsk galangal, ingefära skulle också gå bra
Några korianderrötter
Färsk gurkmeja, valfritt
Några taro, asiatisk rotfrukt. Fast potatis kan ersätta
Färsk grön peppar, en hel fröställning.
Alternativt färsk grön chili eller flera korn hel svartpeppar.
Ett litet knippe khayang eller annan asiatisk färsk örtkrydda
En nypa socker
Fisksås eller salt efter smak
Lime till servering

Gör så här

Receptet blir som sagt lite skissartat men jag broderar ut mer om hur man lagar musslor det här receptet på musslor med öl, dill och pommes. Läs det om du behöver lite kompletterande stöd i tillagningen.

 1. Koka upp buljongen i en snäv kastrull så rotknölarna kan täckas utan alltför mycket buljong. Kastrullen måste ändå vara hög nog att rymma musslorna, alternativt får du byta från mindre till större kastrull när det är dags för musslorna, det är bara att hälla över i så fall.
 2. Hade jag inte haft tids- och orkpress hade jag gjort kryddningen innan och haft i den i buljongen innan rotknölarna, men nu valde jag den här ordningen för att vinna några minuter.
 3. Skala taro eller potatis och skär i mindre bitar om du har dåligt tålamod eller det behövs för att de ska rymmas på ett bra vis i kastrullen. Taro finns i olika storlekar men oavsett vilken sort så vill du ha bitar stora som max hönsägg. Jag tycker ganska stora bitar är snygga, även om munsbitar säkert är mer praktiska.

  Taro innehåller tydligen nåt ämne som kan vara lite irriterande om det är okokt, men det är inte farligt att äta som med bitter cassava. Däremot kan du vilja ha gummihandskar på händerna när du hanterar, men jag har aldrig gjort så och aldrig märkt av nån irritation.

 4. I med taron i buljongen. Den ska täckas till åtminstone 2/3, tänk som potatiskok. På med locket medan du kokar på medelvärme och snor ihop kryddningen.
 5. Lägg några skivor galangal, några korianderrötter och en skalad schalottenlök i en mortel. Stöt sönder dem ordentligt. Häll i kryddorna i buljongen tillsammans med den hela pepparklasen. Hade jag haft, hade jag även stött med en bit gurkmeja och gjort det hela strålande solgult.
 6. Låt koka tills rötterna är mjuka rakt igenom. Testa med en sticka för att veta, som med potatis.
 7. Provsmaka buljongen och smaka av med fisksås eller salt och lite socker. Den ska inte bli söt man kan behöva mjukna lite i smaken.
 8. Ha i musslorna och ånga dem kort under lock. Kasta inte musslor som inte öppnats, det där är baserat på en myt! Däremot ska du kasta alla musslor som inte stänger sig som de ska innan kokning, när man knackar lätt på dem. Musslorna måste kokas från levande! Om de inte är frysta så klart, då har de kollats innan kokning.
 9. Strö över några matskedar grovhackad khayang och servera med lime att pressa över själv.

Några andra musslor på Feeders: