Search
Generic filters
Exact matches only

Bastard Clam Chowder

0
Delningar
MAT

Bastard Clam Chowder

clam chowder

Nu är jag så där töntig igen vid namngivningen av mina recept. Anledningen till fjantet den här gången är att soppan är en bra bit ifrån traditionell. Nu finns det så klart hundratals sätt att göra en New England Clam Chowder så att frångå recepten är helt okej (det är det i och för sig alltid oavsett vad det gäller för mat).

Clam Chowder

Clam chowder är en soppa med musslor. Jag föredrar att använda musslor men normalt sätt använder man ”quahog”-musslan i USA. Då den är lurig att få tag på i Sverige så kör jag med blåmusslor istället. Det är dessutom godare tycker jag.

Det är en sån himla fin rätt det här. Mättande, billig, smakrik och alldeles utmärkt för skogsturen eller jakten. Jag har flera gånger haft med mig den här soppan ut på älgpasset och verkligen njutit av den. Typisk höst- och vintermat.

Som jag skrev ovan så finns det så klart en massa varianter av New England Clam Chowder. Det finns också en massa andra varianter av Chowder som drar åt helt andra håll. Jag har sedan tidigare ett recept på en lite mer traditionell New England Clam Chowder. (även om jag lagt i lite okonventionella saker, som asiatisk fisksås). På Taffel skrev jag om den lite ovanligare Manhattan Clam Chowder, som har tomatbas istället för mjölk/grädde.

I dagens Chowder har jag använt belgisk ale istället för vitt vin. Jag spetsar också till fyllighet/umami med lite sardeller.

Gör rätt med blåmusslor

I sann svensk försiktighetsanda så drar vi oss inte för att slänga en massa utmärkt mat utifall det skulle finnas minsta lilla risk att bli dålig. Det där måste vi fan lägga av med. Sluta vara livrädda för allt! Vad gäller blåmusslor så behöver du verkligen inte vara så nitisk som du säkert har lärt dig. Kolla in den här länken och lär dig något nytt. Ingen minns en fegis.

Mera musslor på Feeders

Ingredienser

4 stora portioner

1 nät blåmusslor
2 selleristjälkar
1 medelstor morot
1 medelstor gul lök
2 msk smör
2 dl belgisk ale
1,5 dl vatten
7 dl mjölk
500 g mjölig potatis
2 dl grädde
2 lagerblad
6-8 sardellfiléer, hackade
salt och svartpeppar för avsmakning

Gör så här

  1. Skölj musslorna och låt sedan ligga i lite vatten. Kolla förresten ovan hur man ska hantera musslor.
  2. Tärna selleristjälkar, morot och lök och stek i fem minuter utan att löken tar färg.
  3. Tillsätt 1 dl belgisk ale och 1,5 dl vatten och koka upp. Lägg ner musslorna och koka under lock i tre-fyra minuter. Öppna sedan locket och plocka ut musslorna som öppnat sig och lägg i en skål vid sidan av. Koka lite till och plocka ut fler musslor som öppnat sig. Fortsätt i ungefär åtta minuter.
  4. Tillsätt resten av alen, mjölken, lagerbladen och sardellerna och koka upp buljongen. Tärna potatisen och låt den koka i buljongen i 15 minuter.
  5. Rensa ut köttet ur musslorna men se till att ingen vätska går förlorad. Jag lät dem rinna av i passersil över en bunke och tog tillvara varenda droppe från musslorna. Hacka sedan musselköttet med en kniv som du inte är så rädd om. Det är högst troligt att det finns sandkorn bland musslorna och sånt vill man inte gärna utsätta sina älsklingsknivar för.
  6. Sila också buljongen och ta tillvara både vätskan och grönsaksbitarna. Mixa vätskan ordentligt ett par minuter. Det här gör man för att bilda emulsionen som utgör krämigheten i soppan. Stärkelsen kommer från potatisen.
  7. Koka upp vätskedelen och lägg ner grönsakerna samt de hackade musslorna och häll på grädden. Låt sjuda försiktigt i ungefär fem minuter. Smaka av med salt och peppar.