Search
Generic filters
Exact matches only

Hatisk rödspätta

0
Delningar
MAT

Hatisk rödspätta

hatisk rödspätta

Okej det är egentligen en haitisk rätt men när jag skrev om den på Twitter så läste alla hatisk så då får det bli så. Hatisk rödspätta – det är inte så jävla illa. Den är fiskad på västkusten och vi vet alla vilket hatiskt patrask det är som bor där nere, inte konstigt om plattfisken är lite trumpen också.

Det här är en typisk vardagsrätt och tar runt en halvtimma att laga, om inte ännu snabbare. På Haiti gör man den ofta på plattfisk, och det var därför jag valde rödspätta (hittade dessutom väldigt fina filéer hos fiskhandlarn). Har du inte rödspätta eller annan plattfisk så går det utmärkt med vilken fisk som helst. Testa t ex såna där frysta bitar av torskrygg.

Receptet, till vilket jag hittade inspiration här, är skrivet för rätt så mycket grönsaksfräs. Jag gjorde det eftersom jag inte ville ha ris eller potatis till. Vill du ha en matigare måltid så funkar karibiskt ris med ärtor och kokosmjölk skitbra, även en potatissallad skulle bli bra.

Det har varit så förbannat mycket stabbig mat för mig den senaste tiden så det var alldeles underbart med bara fisk och grönsaker. Jag älskar fruktigheten och syrligheten i karibisk mat.

Krydda

Just det, det ska vara jerkkrydda i maten. Det är en karibisk kryddblandning med kryddpeppar i. Recepten kan se lite olika ut men testa det här eller kryddorna till fisken härifrån (inte lika många). Annars funkar det fint att köpa färdig också. Santa Maria har en okej i sitt sortiment i vanliga butiker.

Jerkkrydda är väldigt vanlig i jamaicansk mat, men även i andra länder i Västindien. Gillar man inte kryddpeppar så borde man skärpa sig utav helvete, men går inte det så funkar det använda någon annan valfri kryddblandning. Det skulle t ex bli finfint med någon curry eller varför inte något mexikanskt.

Vi har mer karibisk mat på Feeders

Ingredienser

4 portioner

6 rödspättafiléer (ungefär 500 g), eller någon annan fisk
saft från en lime
en näve bladpersilja, finhackad
0,5 tsk salt
2 msk smör
6 vitlöksklyftor, pressade
2 stora gula lökar, hackade
2 röda paprikor, tärnade
2 orange paprikor, tärnade
2 gröna chilis, skurna i ringar
2 msk jerkkrydda
8 tomater, urkärnade och tärnade
2 dl apelsinjuice
salt och svartpeppar för avsmakning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg ut rödspettafiléerna i en oljad ugnsform.
  2. Blanda limesaft, bladpersilja och 0,5 msk salt och kladda ut det över fisken.
  3. Fräs vitlök, lök, paprika, och chili i smöret tills allt börjar mjukna.
  4. Rör ner kryddan, lägg i tomater och häll på apelsinjuice. Rör om ordentligt och låt det börja koka.
  5. Ta en del av grönsaksfräset och bred på över fisken. Skicka in det i ugnen i ungefär 6-7 minuter.
  6. Servera med resten av grönsaksfräset och dekorera med något grönt, t ex persilja eller ringar av salladslök. För en matigare rätt så lägg bara till ris eller någon form av potatis (se ovan).