Search
Generic filters
Exact matches only

Syrlig burmesisk soppa med drumsticks

0
Delningar
MAT

Syrlig burmesisk soppa med drumsticks

Det här är en utomordentligt trevlig och snabblagad soppa på en annorlunda grönsak. Men smaken är på intet vis särskilt märklig. Den är syrlig och lite aromatisk men i övrigt ganska snäll. Perfekt vardagsmat, särskilt för barnfamiljer.

Drumsticks, det kunde man ju tro är kycklinglår fast lite mer international. Men det rör sig om baljorna från ett träd, moringa, som tydligen är mer eller mindre ätbart och nyttigt i sin helhet, exklusive veden då får man förmoda. Det finns ofta både färska och frysta drumsticks i orientaliska och asiatiska butiker, men de ser inte så spektakulära ut så de är lätta att missa. Lite som torra smala gurkor ligger de där i grönsaksdisken och ser rätt trista ut. Men det är ju insidan som räknas, och insidan av drumsticks är jättegod!

Baljorna har ett mjukt och vad jag läser mig till nyttigt inre, men höljet är trådigt och måste spottas ut. Där kan man göra på tre vis. Antingen skrapa ur det inre ner i soppan innan den serveras, men då missar man de vackra hela bitarna och att det faktiskt är lite trevligt med krånglet. Som att äta kronärtskocka men betydligt mindre tidsödande. Eller så tar man en hel bit i munnen, tuggar och spottar sen ut ”hårbollen”. Själv väljer jag det tredje sättet, kronärtskocksmetoden, att liksom öppna upp baljan längs med och sen skrapa av innanmätet med tänderna rakt in i munnen. Inte lika socialt bökigt som tuggmetoden…

Egentligen ska soppan göras på salt fisk men jag tycker att musslor passar väldigt fint. Särskilt som drumsticks kräver lite pillande under ätningen redan tänker jag att man lika gärna kan gå all in med fingrarna i maten och lägga både det trådiga från drumsticks och musselskalen på ett skräpfat.

Vill man göra soppan vegansk väljer man förslagsvis sjögräs, sjökorall eller blötlagd aphuvudsvamp/lion’s mane mushroom istället för musslor. Svampen tillsätts i så fall tillsammans med vattnet. Räkpasta och fisksås får då ersättas med ljus soja.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

300 g drumsticks/moringa, fryst eller färsk
300 g musslor
2 halverade och sen skivade tomater eller tomatillos
4 schalottenlökar, hackade
6 vitlöksklyftor, hackade
2 msk matolja
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk torkad chili
2 tsk räkpasta
3 tsk tamarind, fast eller sås
En stor näve spenatblad, gärna stora och uppvuxna men sönderrivna i mindre bitar
Några droppar sesamolja
12 dl vatten
Salt eller fisksås

Gör så här

1. Om du använder fast tamarind, lös upp den och räkpastan i några matskedar hett vatten.

2. Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök så att de mjuknar men utan att de tar färg. Tillsätt gurkmeja och chili och rör om.

3. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Tillsätt drumsticks skurna i ca fyra cm långa bitar. Tillsätt även vattnet med räkpasta och tamarind. Låt koka en kvart.

4. Rör i spenatbladen. Lägg i musslorna och lägg på locket. Låt musslorna precis öppnas, det tar bara någon minut eller två, sen är soffan färdig.

5. Smaka av med salt eller fisksås. Stänk i några droppar sesamolja.