Search
Generic filters
Exact matches only

Tryffelpasta med tallegio

0
Delningar
MAT

Tryffelpasta med tallegio

tryffelpasta

Vill du laga en kanonbra maträtt på tio minuter? Min tryffelpasta tar lika lång tid att laga som makaroner med ketchup men du blir ungefär en miljard gånger mer nöjd. Häng med nu.

Tryffel

Jag älskar tryffel och köper det förhållandevis ofta. Det pratas om att det är en överskattad råvara men jag håller inte med alls. Tryffeloljan är överskattad men den innehåller ju å andra sidan ingen tryffel heller så den kan vi lämna utanför. Jag och Mia beställer regelbundet tryffel tillsammans från Mercatino. De har en minsta mängd på runt 50 g som är lagom att dela på för två hushåll och dessutom kommer man upp över gränsen för fri frakt och då blir det faktiskt inte så farligt dyrt.

Just nu är det svart sommartryffel (Tuber aestivum) som gäller och den är lite mildare i smaken än arterna som man kan köpa på hösten och vintern. Sommartryffeln är billigare men man behöver mer av den än höst- och vinterarterna. Jag tycker att man tjänar på att riva den fint för då får man ut mer smaker, de mer smakintensiva sorterna räcker med att hyvla tunt.

Mer tryffelrecept på Feeders

Vi har lagat en del mat med tryffel och här finns recepten samlade. Då det är tjäderjaktstider så skulle jag verkligen vilja trycka på det här receptet på tjäder med tryffelsås.

Transparens: Vi har mottagit tryffel i form av varuprov från Mercatino. Då vi handlat tryffel av dem massor av gånger innan för veckopengen så känner vi utan några som helst problem kan rekommendera dem varmt. Snabba och fina kylleveranser.

Ingredienser

4 portioner

500 g pasta, gärna spagetti eller tagliatelle
20-30 g tryffel (helt beroende på sort så mängd är svårt att ange)
2 msk smör
2 dl grädde
300 g tärnad taleggio
en liten nypa mortlade fänkålsfrön (eller ännu hellre fänkålspollen)
färskpressad citronsaft för avsmakning (behövs hemskt lite)
salt och svartpeppar för avsmakning
50 g bra parmesan, medelfint riven.

Gör så här

  1. Koka upp pastan efter instruktionerna på paketet.
  2. Smält smöret på låg temperatur. Rör ner grädde och smält taleggion i detta.
  3. Riv 2/3 av tryffeln fint och skär/hyvla resten väldigt tunt.
  4. Rör ner den kokta pastan, den rivna tryffeln och fänkål i gräddosten.
  5. Smaka av med citronsaft (det ska verkligen inte vara mycket citronsmak på pastan så var försiktig), salt och massor av svartpeppar.
  6. Servera direkt och toppa med riven parmesan och den hyvlade tryffeln. Jag tycker att ett kraftig chardonnayvin passar bra till maten. Ofta rekommenderas röda viner till sånt här men det blir lite för kraftigt i min mun.