Search
Generic filters
Exact matches only

Limeris

0
Delningar
MAT

Limeris

Limeris piggar upp vilken tråktisdag som helst! Det är lite obestämt och svävande sydostasiatiskt. Inte så hårt smaksatt utan tydligt men milt parfymerat. Härom veckan åt vi det med den otroligt vackra röda fisken alfonsino (tydligen heter den mindre beryx på svenska) och idag blev det tillbehör till en grillad kyckling.

Alfonsino

Jag borde och vill skriva något mer inspirerat om maten men vad finns mer att säga? Limeris är lättlagat och vansinnigt gott och… ja. Jag kanske kan berätta lite om min helg istället? Den var bra.

Eller i och för sig, korianderrötter! Det är den godaste delen av korianderplantan. Om du råkar på knippen med rötterna kvar så köp för allt i världen, skär av rötterna och frys in! Sen är det lätt att ta fram några vid behov. Stjälkarna ska du inte heller kasta, jag tycker ofta de slår bladen faktiskt. Kapa ett knippe stjälkar i korta bitar som gräslök eller i bitar om ett par tre cm. Svinbra till asiatisk mat.

Ett annat gott och likartat ris är förresten indiskt citronris. rice and peas, karibiskt ris med kokos och ärtor, och jollof rice åt det nigerianska hållet är två andra risrätter som gör samma strålande jobb att lyfta en småtrist middag.

Ingredienser

4 personer

4 dl basmatiris
2 msk matolja
1 vitlöksklyfta
4-5 korianderrötter (valfritt men jättegott!)
4 limeblad
2 skivor galangal (valfritt)
1 schalottenlök
2 cm färsk eller 1 tsk torkad gurkmeja
6 dl vatten
1/2 tsk salt eller mer efter smak

2 lime, vältvättade
1 koriander, shiso, mynta, dill eller vilka örter du nu föredrar
2 msk finhackad gräslök eller salladslök

Gör så här

  1. Skölj riset ordentligt. Lägg i blöt en halvtimme. Häll av vattnet och låt riset rinna av ordentligt.
  2. Stöt lök, vitlök, eventuell galangal och färsk gurkmeja i en mortel. Det behöver inte bli helt slätt. När du är nöjd, lägg i limebladen och stöt lite till, inte så att de går sönder alldeles utan bara så att de avger smaken lättare.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och ha i riset. Stek på hög värme under omrörning i några minuter. Riset ska torka till lite. Sänk till medelvärme ha i de mortlade smaksättarna och stek under omrörning i några minuter. Det ska dofta gott och tappa den råa känslan men alls inte blir brunt.
  4. Förvärm gärna vattnet i en vattenkokare. Häll det över riset. Salta, hellre i underkant än för mycket. Rör om. Låt koka upp så det bubblar men inte stormkokar. Sätt på locket och sänk värmen till så låg som möjligt, jag velar lite mellan ettan eller tvåan på min spis. Låt riset koka i 20 minuter. Stäng därefter av värmen men låt riset stå kvar på plattan fem minuter till. Ta det sedan av värmen och låt stå i fem minuter. Lyft inte på locket i förväg!
  5. Skär tunna skivor eller klyftor av lime. Grovhacka eller plocka bladen av de örter du valt. Hacka gräslök eller salladslök. Pressa en halv lime över riset och fluffa sen upp det försiktigt med en gaffel.
  6. Häll upp riset på ett serveringsfat. Strö över örterna och löken och lägg så många limeskivor du vill på riset. Helst ska det se snyggt ut. Servera gärna med grillad fisk, skaldjur eller goda grytor som behöver lättas upp.
  7. Ät riset med förslagsvis ugnsstekt hel kyckling, ang dtray-meuk – kambodjansk bläckfisk, thailändska biffar av räkor och fläsk, burmesisk grillad makrill och kanske en sallad på bananblomma.