Search
Generic filters
Exact matches only

Kycklingleverpastej med bourbon

1
Delningar
MAT

Kycklingleverpastej med bourbon

kycklingleverpastej

Det här receptet på kycklingleverpastej har jag tidigare skrivit till Taffel. Jag gör en liten ansats att plocka över några av de bloggposter jag är mest nöjd med därifrån för att lyfta recepten igen.

Ni får förresten ursäkta den otroligt platta bilden. I helgen ska jag laga leverpastejen och då ska jag se till att ta en snyggare bild.

Kycklingleverpastej

Kycklinglever är faktiskt en rätt så otrolig råvara och användbart till mycket. Jag använder den faktiskt ofta som krydda i grytor då den fördjupar smaken ordentligt. Det är dessutom bra att man tar tillvara på så mycket som möjligt av djuren när man ändå slaktar dem. Kycklingleverns milda smak kan lura över de flesta leverskeptiska till inälvsätarsidan.

Obs. Du behöver en köttkvarn om du vill få helt rätt konsistens. Har du inte det så kommer du få köra i en mixer och då kommer späcket fördela sig konstigt och din pastej bli slätare, men det kanske inte gör så mycket heller.

Mer husmanskost

Man kan tycka att vi åbäkor oss utav helvete på Feeders. Det är insekter, mat från massa knepiga länder och ibland råvaror som är svåra att hitta. Det är såna vi är. Vi har båda väldigt brett matintresse och en genuin nyfikenhet att prova nytt.

”Det duger bra med vanlig husmanskost åt mig” (ska uttalas på brett hälsingemål). Ja, det är jag helt säker på och husmanskost är verkligen fantastiskt gott. Jag lagar nog mer gammal husmanskost än de flesta och jag sätter stor stolthet i att inte slarva med den.

Här hittar ni våra recept på husmanskost.

Testa gärna min bästa kalops, köttlimpa på viltfärs, min älgstek och den här fina viltskaven.

Vi har faktiskt ett ytterligare recept på leverpastej. Det är rökt leverpastej som jag gjorde i somras.

Jag har fullt i köttförråden hemma och är belagd med köpstopp av min fru. Detta ska jag utnyttja till att laga husmanskost så det står härliga till. Så håll ögonen öppna framöver.

 

Ingredienser

450 g kycklinglever, se nog till så du plockar bort eventuella gallblåsor
400 g späck, fryst och sedan halvtinat (lättare att mala så)
0,5 medelstor lök, superfinhackad
2 msk smör
4 anjovisfiléer
0,5 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
2 msk potatismjöl
3 ägg
3 dl grädde
3 msk bourbon

Gör så här

  1. Mal kycklinglevern och anjovisen i en köttkvarn. Mal sedan direkt späcket också. Jag skär det i remsor lämpliga för matningshålet i köttkvarnen. När allt är genomkört en gång, blanda levern, anjovisen och späcket ordentligt och kör igenom allt i kvarnen igen.
  2. Stek lökhacket i smöret tills löken är mjuk och låt svalna.
  3. Rör ut potatismjölet i 0,5 dl grädde. Se till att du inte får några klumpar. Det funkar om man rör mycket. Blanda sedan ner resten av grädden också.
  4. Häl över potatismjölsgrädde, knäckta ägg och bourbon och den frästa löken i smeten. Avsluta med att salta och peppra och rör sedan om så allt blandas ordentligt.
  5. Häll upp smeten i lite mindre aluminiumformar. Sätt ugnen på 125°C och baka pastejformarna i vattenbad i ugnen i ungefär en timma. Kolla med en termometer så innertemperaturen är uppe över 75°C innan du tar ut pastejerna.
  6. Låt svalna i rumstemperatur. Sen tycker jag det är vettigt att vakuumpacka pastejformarna och frysa in dem jag inte ska använda på en gång. De håller sig absolut bäst på det sättet då det är rätt så fet mat. Fett härsknar även i frysen.