Search
Generic filters
Exact matches only

Ang dtray-meuk – Kambodjansk bläckfisk

0
Delningar
MAT

Ang dtray-meuk – Kambodjansk bläckfisk

Ang dtray-meuk

Fan vad Ang dtray-meuk rullar av tungan fint. Jag är fullständigt hopplös på att komma ihåg såna här namn och får googla varje gång jag ska prata om det. I regel skiter jag i att ens försöka lära mig dem och använder något svenskt förklarande istället. Kambodjansk bläckfisk duger fint. Nu kommer jag ändå använda Ang dtray-meuk av någon dunkel sökmotorsoptimeringsanledning (jag är skaplig på att hitta på egna trassliga sammansatta ord alldeles på egen hand också).

Ang dtray-meuk

Om du som jag är svag för tioarmad bläckfisk, eller squid som nog nästan är det namnet som används mest, så kommer du älska det här. Squid är en väldigt billig råvara och som jag förstår det så är det mest en bifångst vid annat fiske. Det gör den attraktiv som mat då det är bättre att någon äter upp blötdjuret än att man kastar bort det.

Visst låter det gott med blötdjur? Ännu godare med det mer vetenskapliga ’molusker’. Jodå, den där Anders, han kan verkligen sälja in en maträtt.

Nåväl, squid köper man i alla fall för en spottstyver och det är både lättillagat och gott. Här hittar ni en liten instruktionsfilm på hur man gör iordning den för matlagning. I det här receptet behöver du dock inte göra ett skit med bläckfisken innan. Trä bara upp dem på spett.

Ang dtray-meuk är som jag förstår det en vanlig streetfood-rätt i Kambodja och man kan förstå varför. En enkel marinad, snabb grillning och sen servering med en god dipp. Enkelt!

Mer kambodjanskt

Jag har tidigare skrivit om en kambodjansk råbiff/cevishe eller vad man nu sk kalla det som heter Lap Khmer. Det är också en väldigt lättlagad och god maträtt och vill man lyxa till det lite så tycker jag gott att man kan bjuda på båda de här två rätterna samtidigt.

Ingredienser

Förrätt för 4 personer

Dippsås

1 vitlöksklyfta, pressad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 tsk thaisoja (eller annan ljus soja)
2 tsk asiatisk fisksås
saft från en halv lime
0,5 dl vatten
1 tsk socker
salt och svartpeppar

Squids

4 stora squids (tioarmade bläckfiskar)
4 grillspett i bambu (som legat i blöt några timmar)
1 tsk asiatisk fisksås
saft från en halv lime
salt och svartpeppar (gärna svart khmerpeppar)

 

Gör så här

Dippsås

  1. Rör ihop alla ingredienser och låt gärna stå ett par timmar i kylen.
  2. Servera med de grillade bläckfiskarna.

Squids

  1. Skär små snitt i kroppen hos bläckfisken runtom.
  2. Stänk på fisksås, limesaft och salta och peppra försiktigt.
  3. Trä upp dem på bambuspett.
  4. Grilla över direkt glöd (eller i en skithet grill- eller stekpanna utan något fett).