Search
Generic filters
Exact matches only

Daal med tomat

1
Delningar
MAT

Daal med tomat

daal med tomat

Daal är en indisk (ofta) vegetarisk/vegansk röra/gryta på linser. Oftast när jag lagar indiskt käk på helgerna och vill ha det lite mer festligt så försöker jag göra i alla fall tre olika rätter så det ska kännas lite mer indiskt.

Daal står sig väldigt bra självt tillsammans med ris som en utmärkt vardagsrätt. Det är snabblagat och genom kloka val av ingredienser så kan man också åstadkomma fin fyllighet och rikligt med umami.

Dagens recept är starkt inspirerat av den här utmärkta matsidan, närmare bestämt det här receptet.

Plagierad daal?

Finns det någon poäng med att ta en annans recept och bara ändra minimalt och sedan publicera? Jag återkommer till det. Är det ens lagligt? Jodå, det är lagligt så länge man inte plagierar. Upphovsrätten är en svag immateriell rättighet och så länge det inte är frågan om copy/paste så gäller den i princip inte. Recepten som sådana omfattas inte av upphovsrätten, men andras bilder omfattas dock solklart av upphovsrätten.

Så finns det då någon poäng? Jo för fan, ni är väldigt många som inte är speciellt förtjusta i amerikanska/brittiska måttenheter och bara det är ett skäl i sig. Sen kan helt enkelt det engelska språket vara ett hinder det med. Jag ser verkligen en poäng med att översätta. I det här fallet har jag också gjort lite små ändringar då jag såg förbättringspotential.

Rent etiskt bör man dock uppge källan. Det finns många matbloggsrövhattar där ute som aldrig länkar/creddar. Jag har råkat ut för det själv flera gånger och det irriterar mig mycket.

Gå gärna in på Feeders facebooksida och diskutera det här. Extra spännande är det om du är av en helt annan åsikt än jag.

När du ändå är inne och klickar på länkar så tycker jag du ska gå in på vårt Instagramkonto också. Vi postar mycket mat där som aldrig syns på bloggen.

Mer indiskt

Vi har så klart en massa mer indisk mat på vår blogg. Här följer några exempel:

Mias recept på hur man modifierar en vanlig köpeärtsoppa till en daal är ett måste att testa. Vi stavar f ö daal/dal olika. Som jag förstår det är båda stavningarna lika okej, även dahl funkar. För mig är dock Dahl mest ett efternamn på en gammal kompis.

Jag är väldigt förtjust i brittisk/indisk mat, t ex balticurry.

Alla våra indiska recept hittar du på den här länken. Mia står helt klart för flest av dem. Hon är väldigt väldigt duktig på indisk mat (bland annat).

Ingredienser

4 portioner

3 dl torra röda linser
5 dl vatten
1 tsk gurkmeja
2 dl neutral olja
2 msk tomatpuré
1 stor gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk riven ingefära
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 msk curry av något slag, välj själv din favorit
1 burk konserverade körsbärstomater
0,5 dl mango chutney
saft från en halv citron
salt och svartpeppar för avsmakning
En rejäl näve koriander, grovt hackad

Gör så här

Skölj linserna nog och koka dem sedan försiktgt i vattnet i 10 minuter utan lock. Lassa ner gurkmejan och koka i ytterligare 10 minuter eller tills du bara har en tjock gröt av linser.

Fräs tomatpurén försiktigt i olja i några minuter. Tillsätt sedan lök, vitlök, ingefära, chili och curry och fräs tills löken är mjuk.

Blanda ner linserna, de konserverade tomaterna, mango chutney och citronsaften i lökfräset, koka upp och smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer sötma kan du tillsätta mer mango chutney.

Servera med ris, koriander och mango chutney.