Search
Generic filters
Exact matches only

Macka med fläsk, rostad grönkål och äpple

0
Delningar
MAT

Macka med fläsk, rostad grönkål och äpple

Ok, det är snäppet upp från ost och skinka. Men så himla bökig är ändå inte denna macka i effektiv arbetstid och krångel. En väldigt god höstsmakande macka med fläsk, inget onödigt tjafs. Allra godast blir det med en fläsksida som inte hunnit svalna, även om rester går jättebra, kalla eller uppstekta. Men varmt och saftigt fläsk med frasig svål är ändå svårslaget.

Fläsksida smaksatt med cider och rosmarin

Äpplen är ju gott på hösten och har man ett träd brukar det bli en del att ta vara på. Ifall man inte har ett jättedåligt träd som jag hade (bilden). Likaså grönkål är billigt och många verkar älska den rostad, såna där grönkålschips. Jag är inte så road av att beta stora mängder grönkål som den är, men i en macka på det här viset blev det väldigt lyckat. Ett salt och rostat fras som balanserade upp det äppelsöta fint. Plus att det blev snyggt och lite roligare än några pliktskyldigt islängda ”gröna blad”.

Jag använde bra köpefläsk till detta men allra helst hade jag ju använt vildsvin. Nästa gång! Fläsket lagade jag som i det här receptet, men med cider. Det blev alldeles ljuvligt gott! Jag lagade en större bit än jag behövde så jag stekte upp resten till middag dagen efter och serverade till jollof rice.

Macka med fläsk, rostad grönkål och äpple

Jag skulle kunna skriva exakt hur många milliliter senapskräm du ska ha i si och så många gram bröd, men det blir ju jobbigt för både dig och mig. Montera ihop mackan som du själv föredrar bara, det blir bäst.

Ingredienser

Bröd
Några skivor italiensk fläsksida med riktigt knaprig svål men med vinet utbytt mot torr äppelcider
Rostad grönkål
Senapskräm
Några skivor oskalat friskt och aromatiskt höstäpple

Senapskräm

1 del dijonsenap
1 del majonnäs, jag använde Hellman’s
1 del creme fraiche

På ett ungefär, jag mätte inte upp utan smakade av så jag tyckte det blev gott.

Rostad grönkål

Några blad grönkål
Matolja
Salt

Gör så här

Rostad grönkål

Skär eller dra bort bladet från den tjocka bladnerven i mitten. Lägg kålen på en ugnsplåt med papper och ringla över lite olja, kanske en knapp matsked per hundra gram. Rör runt kål och olja med händerna så att bladen täcks någorlunda av oljan. Sprid ut bladen så att de ligger i ett jämt laget, inte en massa blad travade på varandra. Rosta hellre i omgångar om det är svårt att få plats på plåten. Salta kålen lätt. Rosta i ugn i 150 graders värme i runt en kvart eller så länge som behövs. Vänd gärna runt dem efter några minuter så de rostas jämnt. Bladen ska bli frasiga men inte brännas.

Senapskräm

Rör ihop ingredienserna. Smaka efter hur du tycker blir gott, lite mer eller mindre senap kanske. Salta efter smak. Eller kanske lite honung, om ditt äpple är väldigt syrligt?

Fläskmacka

Bred generöst med senapskräm på underdelen av brödet. Trava skivor av varmt fläsk, tunna skivor av oskalat rått äpple och en massa rostade grönkålsblad på brödet. Jag vet inte vilken ordning som är optimal, jag lade på äpplet först och fläsket sist. Bred senapskräm på den övre delen av brödet också och tryck ihop mackan så den blir hanterbar och inte spretar för mycket.

Fler fläskmackor