Search
Generic filters
Exact matches only

Macka med paprikakryddad fläsksida och ajvar

0
Delningar
MAT

Macka med paprikakryddad fläsksida och ajvar

Jag tänkte inte göra nån ordentlig middag idag, bara sno ihop en macka. Japp.

Mjuksaftigt paprikarökigt fläsk med knaprig svål på surdegsbröd, len smakrik ajvar, rå lök och fetaost eller gräddig kajmak. Och så persilja på det. Kanske en sursalt inlagd chilifrukt?

Kajmak eller kaymak påminner om clotted cream eller väldigt tjock grädde och används mycket på Balkan. Det är gräddigt och gott på macka men kräver andra smaker som bryter av, som skärpa från rå lök. Kajmak brukar finnas i många orientaliska butiker, både färsk och på burk. Jag tycker inte den på burk är så värst god, så jag köper bara om jag får tag på färsk. Får du inte tag på det så använd bara fetaost istället. Jag gjorde två omgångar av den här mackan. Andra gången använde jag fetaost, och jag tyckte faktiskt det var snäppet godare.

Här finns fler goda mackor. Vi har gjort några stycken!

Ingredienser

Surdegsbröd
Paprikakryddad fläsksida
Grön ajvar
Kajmak (en sorts tjock grädde vanlig på Balkan) eller fetaost
Rödlök, ringar
Slätbladig persilja, hackad
Eventuellt sursalt chilipickles

Paprikakryddad fläsksida

1 färsk fläsksida på minst ett kilo, onödigt att göra av för liten bit
3 tsk salt
1/2 tsk socker
2 tsk bra paprikapulver
1 tsk rökigt paprikapulver, hett om du vill
3 vitlöksklyftor
1 msk neutral matolja
2 gula lökar
4 lagerblad

Gör så här

Paprikakryddad fläsksida

  1. Skär ett rutmönster i svålen. När svålen är knaprig och köttet mjukt är det rätt svårt att skära snyggt ifall rutorna är på diagonalen, även men vass kniv. Skär hellre rutmönstret parallellt med kanterna.
  2. Riv vitlök och blanda med en matsked olja. Blanda paprika, rökt paprika, socker och salt och gnugga sen in fläsket med kryddblandningen. I den mån det går är det bra om kryddorna även kommer ner i skårorna i svålen. Gnugga sen in vitlöksoljan bäst det går. Låt ligga övertäckt i kylskåpet några timmar, gärna över natten. Vänd nån gång under tiden.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Skär löken i cm-tjocka klyftor. Lägg klyftorna i botten av en ugnsform som inte är alltför mycket större än köttbiten. Lägg även i lagerbladen. Häll en halv deciliter vatten i formen och lägg köttbiten på löken med svålsidan neråt. Sätt in i underdelen av ugnen. Lägg på en bit aluminiumfolie över köttet.
  4. Låt stå i ugnen i kanske fyra timmar och vänd köttet nån gång i timmen. Häll på lite mer vatten om det behövs. Köttet får inte brännas men det ska inte heller bildas alltför mycket sky. Köttet är färdigt när det är väldigt mört och delar av fettet har smält ur. Ta ut köttet ur ugnen när du tycker det verkar färdigt så som du vill ha det, även om det inte stämmer med min tidsangivelse.
  5. Låt köttet svalna helt eller åtminstone nån timme i rumstemperatur.
  6. Värm ugnen till högsta temperatur. Sätt på grillelementet. Se till att svålen inte har några större lökbitar på sig.
  7. Grilla köttet med den rutiga svålen uppåt i den översta delen av ugnen. Svålen kommer ganska snart att börja fräsa och sprätta till, nästan som att poppa popcorn. Håll noggrann koll så att svålen inte bränns. Målet är en gyllenbrun svål som blir alldeles frasig under grillelementet. Då tas köttet ur ugnen igen. Låt det stå minst en halvtimme att svalna innan du med en vass kniv skär upp i drygt cm-tjocka skivor. Ifall du grillade köttet från kallt kan det gå bra att skära köttet direkt.

Mackan

  1. Lägg en skiva surdegsbröd på en tallrik och skeda över en massa ajvar. Detta ska inte vara en snålmacka, utan ett överflödig kladdigt elände som man blir lycklig av! Lägg på några skivor av köttet och även en del av den mosiga löken. Skeda över kaymak eller smula över fetaost. Några ordentliga lökringar ovanpå det hela och toppa med persilja. Kanske hel chilipickles till också?
  2. Egentligen blir mackan lättare att äta om lökringarna och fetaosten ligger under köttet, men jag tycker rödlöksringar är för vackra för att döljas!
  3. Lägg på en till brödskiva om du vill försöka äta mackan utan bestick, men risken är rätt stor att det kommer pysa ut ajvar här och där och bli ett kladdigt bök, åtminstone om du har på lika mycket ajvar som jag. Själv föredrar jag att äta mackan öppen med kniv och gaffel.

Sugen på mer fläsk? Det finns en hel del på den här sidan!