Search
Generic filters
Exact matches only

Hej husse, håll oss vid liv nu!

0
Delningar
PRAT

Hej husse, håll oss vid liv nu!

Jadu, Anders… Tack för en jättetrevlig middag i lördags! Jag anade att Bosse skulle ta med sig suveränt gott gå bort-vin, så jag tog med mig… nåt annat. Du ville ju veta mer om det där med insekter. Jag hoppas du uppskattar dina nya husdjur / crash course i insektsmat. Learning by doing, trial and horror!

Så vi kastar dig in i detta med ”the gateway bug”, syrsan som är den perfekta nybörjarinsekten. Hussyrsan finns vild i Sverige och det är bra. Man ska vara försiktig med att ta in främmande arter som skulle kunna smita och i värsta fall etablera sig här. Den är ganska lätt att odla, men framför allt lätt att tycka om på tallriken. Och det är ju slutmålet, eller hur?

Ditt startkit

  • ett litet terrarium
  • ”vattenkristaller”
  • vegetabiliskt syrsfoder
  • en äggkartong
  • två små burklock
  • hundra hussyrsor

Terrariet

Terrariet inreds med äggkartong, för att syrsorna trivs med lite mysig inredning. Du ska tänka syrsmysig, inte inredningsmagasinmysig. Syrsorna verkar gilla att sitta på kartongens undersida. På golvet i ena hörnet ska en matsked mat läggas i ena burklocket. De äter så håll det matfyllt! I det andra hörnet läggs ett burklock med en knapp matsked vattenskristaller som blöts upp. Samma där, de ska alltid ha tillgång till vatten att dricka. Häll på lite vatten då och då.

Sen är syrsorna redo att flytta in! (Ja, där är du ju redan.) Och du, glöm inte att sätta på locket på terrariet. Viktigt.

Terrariet ska inte stå för varmt och det ska inte bli för fuktigt i det heller. Än så länge är det inga större problem med den biten. Men jag brukar komplettera torrfodret med grönsaksrester från hushållet och då är det noga att man håller koll så att grönsakerna inte ligger och blir blöta och eländiga. Du kan förresten testa att ge syrsorna överblivna blad redan nu och se vad de gillar! Se bara till att grönsakerna inte är besprutade. Syrsor gillar verkligen inte insektsgifter.

Du kanske har märkt att syrsorna spelar? Japp, ditt hem låter som en goddamn djungel nu. Du kan ju fundera över var du vill ställa terrariet med dina små vänner…

Vi stannar där idag tror jag. Du har nog att ta in nu. Men så småningom ska vi snacka städning och fortplantning och annat kul.

Kram från Mia

PS. Nu har du chansen att fota syrsanus! Och på tal om det – har du märkt att de ser olika ut baktill?