Search
Generic filters
Exact matches only

Grön ajvar på grillen

1
Delningar
MAT

Grön ajvar på grillen

Jag räknar för det mesta med att jag kan lita på folk tills de visat nåt annat. För de flesta kan man ju lita på. Men ibland blir jag så himla besviken på en person att det blir svårt att reparera. Det ska sägas att sånt väldigt sällan händer, men när det händer så finns verkligen ett tydligt före och ett efter. Inte att jag nödtvunget blir ledsen eller arg, bara att nån överraskar mig ordentlig negativt och att förtroendet sen inte längre finns kvar.

Sånt där handlar nästan aldrig om att nån råkat göra nåt, utan så gott som alltid är det intentionen som är det viktiga. En liten oförrätt avsedd att skada har betydligt större betydelse än den stora oavsiktliga tabben. För mig alltså. Kanske inte i konsekvenser i övrigt, men just för mitt förtroende för personen.

Vad har detta med ajvar att göra? Ingenting. Annat än att det här är riktig tröstmat, tryggmat, mat man alltid kan lita på. Mammas mat, hon som aldrig sviker. Och häromdagen behövde jag lite förstärkning på det området. Så då flexade jag ut tidigare från jobbet och pinnade hem och drog igång grillen och gjorde min godaste ajvar.

Ajvar som man köper är av fasligt varierande kvalitet, en del är rätt usel medan annan smakar snudd på som hemgjord. Men med några undantag är det bara den röda varianten som säljs i svenska butiker. Den här är grön och god som tusan!

Det här går så klart bra att göra i en vanlig ugn också, men det blir extra gott på grillen. Jag passar ofta på när grillen ändå är igång, för det känns som ett himla slös på glöd att inte använda den till max. Ibland ger jag min ajvar en lätt rökt smak mha rökspån, också väldigt trevligt.

Det här receptet går förresten fint att dubbla, men kan behöva lite längre tid på spisen då för att tillräckligt med vätska ska hinna koka bort. Vill du spara din ajvar under några veckor ska du se till att burkarna är helt rena och lufttäta. Och ta gärna i lite extra salt och vinäger, men inte mer än att det blir gott så klart. Förvara i kylskåp oavsett.

Gillar du aubergine?

Anders har skrivit om en god rätt på aubergine som jag tycker mycket om, patlican kebab. Även hans vegberg är en riktigt bra rätt, liksom min indiskt doftande aubergine.

Ingredienser

1 stor aubergine
4 gröna paprikor, eller röda om du föredrar
2 färska gröna chilifrukter, valfritt
1 dl olja
1-2 tsk socker
2 vitlöksklyftor
3 tsk vitvinsvinäger
Salt efter smak

Gör så här

  1. Stick några hål här och var i paprikor och aubergine. Lägg dem på grillen tillsammans med eventuell chili. Det ska vara fin glöd men grönsakerna ska läggas en liten bit ifrån den, inte alldeles direkt ovanpå. Lägg på locket. Grilla i runt 30 minuter och vänd nån gång då och då, och byt plats på grönsakerna så att de blir jämnt grillade. Paprikorna ska bli tydligt svartfläckiga. Om de verkar få dålig färg, flytta dem så att de ligger direkt ovan glöden.
  2. Vill du ha en lätt rökighet så släng lite rökspån på glöden. Det räcker med lite, det blir inte särskilt gott med ajvar som smakar skidvalla.
  3. Plocka grönsakerna av grillen alltefter de blir färdiga. Chilin tar kortast tid och auberginen kan behöva några minuter mer än paprikan. Täck dem med folie och låt stå en halvtimme tills de svalnat en del.
  4. Flå paprikorna, lätt gjort när de är ordentligt svedda. Ta bort skaft och kärnhus. Gör detsamma med chilifrukterna. Skär ett snitt längsmed auberginen och gröp ur innanmätet med en sked. Låt sen allt rinna av i ett durkslag.
  5. Mixa grönsaker och vitlöksklyftor men ta inte med all chili på en gång om den är väldigt het. Hetta i överkant kan förstöra så bäst att börja försiktigt och sen tillsätta mer om det behövs. Salta och tillsätt en tesked socker.
  6. Häll purén i en tjockbottnad kastrull tillsammans med oljan. Koka på medeltemperatur under 20-30 minuter medan du rör om. Purén ska bli av med en del fukt och tjockna så att den inte är rinnig.
  7. När du är nöjd med konsistensen tar du den av plattan. Tillsätt vinäger och rör i den. Provsmaka. Vill du ha mer sötma, sälta, syra? Justera med socker, salt och vinäger. Häll sen upp på en burk. Ät på macka eller som tillbehör till nästan vad som helst utom kanske efterrätt.