Search
Generic filters
Exact matches only

Bra tid att röka på grillen!

0
Delningar
PRAT

Bra tid att röka på grillen!

Igår hade jag en underbar kväll! Jag varmrökte fisken på bilden, en bonito. Salt och några kvistar timjan i magen, sen lade jag fisken på grillgallret en bit ifrån en liten hög glödande kol. På med spån av äppelträdet jag tog ner i somras.

Vädret är mildare och det är ljusare på kvällarna. Inte riktigt grillsäsong på allvar, i alla fall inte det där sociala grillandet då man sitter ute tillsammans i trädgården och äter. Men det är röksäsong! Det är fortfarande så pass svalt att man har en rimlig chans att kontrollera temperaturen på det man röker. Mitt i sommaren är den biten hopplös. I 30 graders värme går det bara inte att kallröka.

Jag skulle så klart jättegärna ha en riktig rök, helst egenhändigt murad, men det funkar inte där jag bor. Men en alldeles vanlig inte alltför liten grill går faktiskt riktigt bra att röka med den med. Bara den har ett lock. Det är verkligen förvånande lätt få till ett väldigt bra resultat, bara man släpper respekten och vågar testa loss!

Vad kan man röka då? Det mesta! Olika sorters kött och fisk så klart, men även grönsaker, smör och olja, ägg, små paket med blandat innehåll, chilifrukter, potatis, ost, vitlök… Jag har listat några recept nedan i hopp om att det kan vara en inspiration.

/Mia