Search
Generic filters
Exact matches only

Svampmacka med smak av hav

0
Delningar
MAT

Svampmacka med smak av hav

Hur ska jag beskriva det här då, som en vegansk surf & turf på jätteröksvamp och rörhinna? Det känns på ett sätt fånigt för jag själv delar inte upp mat på det viset, enligt fasta benhårda ramar och särskilt inte utifrån vad den inte innehåller. Jag kunde också skriva att det är en framgångsrik illusion av en skaldjursmacka, för det är det. Men den står även på egna ben utan att förhålla sig till något annat. För mig är det här mest bara en jättegod macka med tång, inte konstigare än så.

Rörhinna till svampmackan

Sen har jag full respekt för att andra delar upp som det känns relevant för dem så klart. Och så tänker jag att det är till hjälp för folk som delar upp maten på annat vis än jag eller kanske ska bjuda en vegan på middag om jag skriver ut vegansk eller vegetarisk så det blir sökbart. För det är ju det jag vill, att vem som nu kan gilla min mat ska hitta den.

Jätteröksvamp

I den här mackan använder jag jätteröksvamp, en så himla rolig råvara! Men det går fint att använda t ex fårticka istället, eller vilken svamp man nu gillar. Om du vill ha den ganska framgångsrika illusionen av skaldjursmacka som det här receptet ger så välj en mindre karaktäristisk svamp än t ex kantarell. I annat fall kommer du mest tänka svampmacka, om än en god sådan.

Jätteröksvampar

Knepiga ingredienser?

Jag använder rörhinna på två vis i den här mackan. Dels i ett gott smaksatt smör, och dels som en liten friskt havssmakande sallad till. Rörhinna är en väldigt vanlig, lättidentifierad och på alla sätt enkel tång att använda. Dessutom en av de godaste! Jag har skrivit om den tidigare på bloggen, Rörhinna, min godaste tång!. Det går även att använda annan tång till detta men då får du vara lite kreativ och anpassa receptet – eller dyka på mig och fråga om råd på t ex Feeders instagram!

Smör med rörhinna på macka

Svart salt/kala namak är inte bara ännu ett löjligt överprissatt salt som folk luras att smula över soppa från hög höjd. Det är ett lätt svavelsmakande salt som används i bl a Indien för att ge en illusion av ägg. Jag använder det i indiska snacks och smårätter som Peanut chaat, indiska snacks med jordnötter och tycker det är vansinnigt gott. Det funkar bra även i vegansk majonnäs, men det beror kanske på hur mycket man uppskattar svavelsmaken. Men vill du undvika ägg fast du egentligen tycker om smaken så testa! Det finns att köpa i orientaliska och indiska butiker och så klart över nätet.

En rökt variant av mackan

En otroligt jättegod variant på denna macka är att steka svampen i rökt olja som i detta recept på macka med rökt jätteröksvamp, äpple, lök och blad. Majonnäsen smaksätts då med 2 tsk finhackad dill, 1/2 tsk honung och 2 tsk söt grov senap istället för dijonsenap. Eller kanske lite pepparrot?

Här hittar du mer

Ingredienser

2 portioner

4 halva ca 1,5 cm tjocka skivor jätteröksvamp eller annan svamp som t ex fårticka
Olja eller smör att steka i
2 skivor gott bröd
Några msk smör/margarin med rörhinna
1 dryg dl sallad på rörhinna
1 knapp dl majonnäs, vegansk om så önskas
1-2 msk hackad gräslök
1 dm gurka
2 citronskivor
1 dillvippa
Ärtskott eller annat dekorativt grönt om så önskas
Nymald svartpeppar eftre smak

Vegansk majonnäs

3 msk kikärtsspad
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 pytteliten nypa svart salt/kala namak (valfritt)
Eventuellt en tsk finhackad dill
2 dl neutral rapsolja
Salt efter smak

Sallad på rörhinna

1 dryg dl färsk (eller upptinad fryst) rörhinna, alternativt sån där köpt algsallad
1 tsk japansk soja
Några droppar citron
Några droppar sesamolja
Salt och svartpeppar efter smak

Alternativ variant

Stek svampen i rökt olja som i detta recept på macka med rökt jätteröksvamp, äpple, lök och blad. Majonnäsen smaksätts med 2 tsk finhackad dill, 1/2 tsk honung och 2 tsk söt grov senap istället för dijonsenap. Smaksättningen ska vispas i från början om det är egengjord vegansk majonnäs.

Gör så här

Vegansk majonnäs

Mixa eller elvispa kikärtsspadet med senap och kryddor i en liten bunke, allra helst en sån där hög smal stavmixerburk. I alla fall jag lyckades inte få ihop det så bra för hand. Som till vanlig majonnäs häller du i oljan under vispning, först droppvis, sen en tunn stråle, och mot slutet lite ivrigare. Mixa på till du har en hyfsat fast majonnäs. Smaka av med salt. Om du vill ha en syrligare majonnäs kan du ha i lite mer vinäger eller citron, men då behöver du nog vispa lite till därfter. Den verkar lite känsligare än äggmajonnäs.

Sallad på rörhinna

Blanda rörhinna med smaksättningen. Smaka av. That’s it!

Surf & turf-macka

  1. Stek svampskivorna i olja eller smör på lite drygt medelvärme. Svampen ska få fin gyllene yta och mjukna inuti. Salta svampen lätt.
  2. Rosta brödet om du vill. Bred smör med rörhinna på brödet, jag hade på rätt generöst med smör.

  3. Lägg på svampen, strö över gräslök och lägg på en citronskiva dekorativt.
  4. Lägg upp majonnäs och tångsallad antingen på mackan eller bredvid. Dekorera med en dillvippa, tunna skivor av gurka (osthyvel!) och eventuellt annat grönt. Mal lite svartpeppar över om du känner för det.