Search
Generic filters
Exact matches only

Vada, indiska friterade bönringar

0
Delningar
MAT

Vada, indiska friterade bönringar

Vada är indiska falafelliknanade friterade ringar som liknar donuts till utseendet. Men lättare, lenare, saftigare, fluffigare än falafel! Så goda!! Perfekta till frukost eller som kvällssmask eller när som helst faktiskt. Väck mig mitt i natten med en nygjord omgång och jag kommer tycka att det är ett utmärkt tillfälle.

Vada äts bäst med kokoschutney , burmesisk chutney på mynta, sambar, och diverse andra goda chutneys och indiska såsiga rätter.

Vada är väldigt lätta att göra, dessutom kostar de nästan ingenting. Jo faktiskt, lätta att laga! Det här är inte alls svårt och det går att få tag på det som behövs utan större problem än att våga sig ur sin tryggzon. OK, viss ödmjukhet inför att utbudet ser olika ut i olika delar av landet, men det går att nätbeställa eller helt enkelt byta ut ingredienser.

Huvudingrediensen i vada är urad dal, kallas även urid dal och en hel massa andra namn. Urad dal är en sorts svarta linser som säljs delade utan skal och då är vita. De finns i orientaliska butiker. Jag skulle gissa att en mängd olika linser och bönor går att använda i det här receptet med liknande resultat, och jag skulle i första hand testa den vanliga mungbönan som alternativ. Däremot är ju inte mungbönan skalad så det kommer inte bli riktigt likadant.

Några indiska grönsaksrätter

Följ gärna Feeders på instagram för ännu mer mat!

Ingredienser

4 dl urad dal
Vatten till blötläggning
1/2 tsk salt eller efter smak
Isvatten till bra konsistens
Olja till fritering

Kryddförslag

1 msk ingefära
1 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
1 grön het chili
1 msk färsk koriander
2 tsk curryblad eller 1 tsk kalonji/svartkummin
3 väldigt finhackade schalottenlökar

Gör så här

  1. Blötlägg urad dal i ordentlig med vatten. Minst fem timmar. Jag blötlägger på morgonen och gör smeten på kvällen.
  2. Låt urad dal rinna av och lägg i en skål. Mixa ordentligt till en ganska slät smet. Tillsätt ingefära, spiskummin, svartpeppar, urtagen chili och koriander. Mixa ordentligt till en ganska slät smet. Tillsätt isvatten lite i taget. Smeten ska vara ganska lös men fast nog att kunna formas till ringar. Testa att forma med händerna.
  3. När smeten verkar bra, ta fram elvispen och vispa smeten några minuter. Den ska bli lättare, ännu vitare och en aning fluffig, men alltså inte som en marängsmet.
  4. Tillsätt den ordentligt finhackade löken och smula i currybladen alternativt tillsätt kalonji.
  5. Provfritera en klutt. Vada ska bli luftig och saftig inuti, inte hård, och det yttre ska vara krispigt och gyllene. Man kan få testa lite innan det blir perfekt, men när man vet hur det ska vara sen är det lätt att hitta rätt konsistens.
  6. Om smeten råkar bli för lös så går det bra att bland i lite kikärtsmjöl för att tjocka upp smeten. Eller nåt annat mjöl förmodar jag också funkar.
  7. Smeten ska alltså formas till små donuts och sen friteras i inte alltför het olja. Blöt händerna och ta en klick smet av lite knappt ett hönsäggs storlek. Forma en puck av smeten och stick sen hål i mitten med ett finger och sno runt lite med fingret för att vidga hålet. Det behöver inte alls bli perfekt.
  8. Låt ringarna glida ner i het olja och sänk sen värmen en smula. En fritös underlättar verkligen. Är oljan för het kommer ytan bli färdig innan innanmätet är gräddat, och det blir inte bra. Vänd ringarna i oljan så de får fin yta runt om. Låt ringarna, några åt gången, bli vackert gyllene med frasig yta. Fiska upp dem efter hand och låt dem rinna av på hushållspapper.
  9. Servera vada nygjorda med förslagsvis Kokoschutney, sambar på drumsticks, indisk grönsaksgryta, burmesisk chutney på mynta, eller några andra såsiga indiska grytor och chutneys.

Följ oss gärna på instagram för ännu mer mat!