Search
Generic filters
Exact matches only

Kokoschutney

0
Delningar
MAT

Kokoschutney

En väldigt god, användbar och dessutom lättgjord kokoschutney från södra Indien. Som precis alltid så går det att ändra receptet efter tycke och smak. Kanske lite vitlök, lök, torkad röd chili, raspat limeskal, betydligt mer örter… Eller tom jamaicansk jerkkrydda, eller spä ut med färsk ananasjuice eller mango och habanero! Det finns ingen anledning att följa receptet slaviskt.

Servera chutneyn till vilken indisk mat som helst, men särskilt god är den till friterade vada, friterade bönringar, och till grillad fisk som t ex burmesisk grillad makrill med citronris eller limeris tycker jag.

Jag har tagit stöd i detta recept, men gör oftast på fri hand lite som det faller utifrån vilken mat jag gör den till.

Ingredienser

2 dl färsk eller fryst riven kokos
1 tsk finriven färsk ingefära
2 färska gröna heta chilifrukter, urtagna
1 krm salt
1/2 tsk spiskummin
1 msk färsk koriander eller mynta (valfritt)
Citron eller lime efter smak
Vatten till önskad konsistens

Kryddolja

1 msk neutral matolja
1 liten torkad chili
1 tsk curryblad
1 krm senapsfrön
1 nypa hing/dyvelsträck

Gör så här

  1. Öppna kokosnötterna, ta vara på vattnet och skala bort det bruna på kokosen med en potatisskalare. Riv kokosen grovt på rivjärn. Alternativt tina den frysta kokosen.
  2. Rosta spiskummin i en torr panna tills den doftar. Mortla fint.
  3. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa ordentligt. Smaka av med salt och citrus om du vill och späd sen med vatten till önskad konsistens. Jag vill ha syran om jag inte ska använda chutneyn till syrlig mat, i så fall är det bättre utan.
  4. Hetta upp oljan. Lägg i senapsfrön och när de börjar sprätta har du i övriga kryddor utom hing och rostar tills det doftar men absolut inte bränner. Tillsätt hing och ta av plattan. Häll oljan över chutneyn.