Search
Generic filters
Exact matches only

Min bästa hemodlade tomatsås

5
Delningar
MAT

Min bästa hemodlade tomatsås

Det här är verkligen inget finlir, det är bara ett otroligt bra sätt att ta vara på ett lyxproblem, en alldeles för stor tomatskörd. Det är en fasligt enkel och god tomatsås utan onödigt tjafs. Så bra känsla att inte bara se all odlingsmöda ligga på köksbänken som ett dåligt samvete medan de skrumpnar en efter en.

Snabbväg till långkokt smak

Tanken är att omvandla överflödet till en massa förpackningar enormt god tomatsås att ha som bas i annan matlagning, så att den går snabbare och blir godare. Grytor, lasagne, pizzasås… Snabbmat som smakar långkok. Därför har jag inte lagt fokus på smaksättningen, utan det är sånt man tillsätter sen beroende på vilken mat man lagar.

Nej, jag skållar inte tomaterna. Dels är det alldeles för bökigt med en sån mängd tomater och dels tillför skalet mycket smak. Det där löser jag istället genom att mixa såsen slät. Och jag tar inte heller så hårt på receptet, jag ids inte väga och mäta och fundera och det behövs inte heller. Det går förresten att ha i några röda paprikor också, om man även har många såna. I med allt och låt det ta sin tid bara, det är verkligen inte mycket mer som behövs. Fina tomater och lång tid på spisen är nyckeln. Och det blir otroligt gott!

Använd en rejäl gryta! Alla tomater behöver förresten inte rymmas från början utan det går bra att fylla på efter hand vätskan kokar bort.

Mat med tomatsås i huvudrollen

Ingredienser

En jäkla massa tomater, 6-10 kg
Eventuellt några röda paprikor
2-3 dl god olivolja
10-30 sardellfiléer beroende på tomatmängd. Fisksås funkar också bra!
1 hel fin vitlök
Några schalottenlökar
1 torkad chilifrukt
3 lagerblad
Några kvistar färsk oregano
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Först och främst, se detta som ett ungefärligt basrecept. Mät inte, ha i lite som det faller sig. Det enda som är noga är att inte översalta. Ta det därför varsamt med saltet, särskilt i början innan en massa vätska hunnit ånga bort.
  2. Skär tomaterna i mindre bitar. Bry dig inte om att skålla och skala, det går bara inte när man har kilovis med tomater, särskilt inte en massa mindre tomater. Plus att skalet tillför god smak.
  3. Hacka lök och vitlök, japp en hel vitlök. Hetta upp olivoljan i en jättestor gryta och i med löken. Låt den svettas på inte alltför hög temperatur. Löken ska mjukna men absolut inte brynas.
  4. I med sardellerna och chilifrukten som du smulat grovt, och låt steka med under omrörning ett tag. Häll sen i tomaterna och lagerbladen.
  5. Nu ska det hela bara småputtra på låg värme jättelänge medan du rör om då och då. Alltså i timmar! Hur länge beror på hur mycket tomater du använder och temperatur så klart. Och på hur mycket tålamod du har. Jag kokade min senaste omgång i kanske sex timmar tills den reducerats till ungefär en fjärdedel av den ursprungliga mängden.
  6. När såsen börjar närma sig klar får några oreganokvistar åka i och koka med den sista halvtimmen eller så. Fiska sen upp kvistar och lagerblad och mixa såsen ordentligt på valfritt vis. Jag gick loss med en mixerstav, det gick utmärkt! Bortsett från när jag drog upp den ovanför ytan en gång, då gick det inte utmärkt utan såg ut som en massaker…
  7. Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker. Lägg inte så mycket energi på kryddningen, om du inte vill så klart. Men jag tycker det är bättre att ha en hyfsat neutral men välkokt och fyllig tomatsås och sen krydda på när det är dags att använda såsen i matlagningen.
  8. Frys in eller konservera på burk eller hur du nu vill. Väldigt behändigt sen att ha i lasagne eller vad man lagar, för att utan särskilt lång tillagningstid få hela smaken av ett långkok.