Search
Generic filters
Exact matches only

Caldo de mariscos – Mexikansk skaldjurssoppa

0
Delningar
MAT

Caldo de mariscos – Mexikansk skaldjurssoppa

Caldo de marisco

Caldo de mariscos är en synnerligen enkel och snabblagad fisk- och skaldjurssoppa. Vilken sorts fisk och skaldjur man vill använda väljer man själv och hur lyxig soppan blir så klart beroende av det valet. Jag gick överstyr och gjorde den förbannat lyxig men vill man hålla sig till en mer ekonomisk variant så går det fint med t ex en bit torsk och lite räkor. Gott blir det alldeles oavsett.

Caldo de mariscos

Caldo de mariscos har sitt ursprung i trakterna till Veracruz vid den Mexikanska golfen. Veracruz har varit den huvudsakliga hamnen mot Atlanten och det har gjort att befolkningen har ursprung från många länder i både Europa och Afrika. Detta gör också regionen till en smältdegel för olika sorters mat.

Vill man så kan bara hålla sig till att bara göra tomatsoppan också och strunta i det animaliska, det är fortfarande en väldigt god maträtt. Servera med bröd och en Corona.

Sugen på mer mexikanskt?

Vi har en hel del mexikanskt ser jag när jag söker lite. Både jag och Mia har skrivit recept på mexikanska fläskgrytor. Mitt hittar du här och Mias ligger härDen här veganska mexikanska bönsoppan måste du testa. Alla jag har bjudit på den har varit väldigt nöjda. En annan sak du bara måste laga är Mias taquitos med krabba.

Vi har många fler mexikanska recept och allihop hittar du under den här länken.

Ingredienser

4 portioner

2 hela fiskar (jag körde med abborre)
skaldjur efter eget val
2 msk neutral olja (jag gillar majsolja)
1 kg bra tomater, lite snittade
1 jalapeno
3 silverlökar, klyftade
4 vitlöksklyftor
1 majstortilla
en näve färsk koriander
salt och svartpeppar
eventuellt lite vatten

Gör så här

  1. Dela upp fiskarna tvärs över. Det känns skitkonstigt men man gör ofta det i andra länder har jag märkt. Egentligen vore det fan så mycket enklare att använda filéer. Abborruslingarna var ett elände att äta med alla ben.
  2. Salta och peppra fisken och stek den sedan i olja.
  3. Lägg tomater, jalapeno, silverlök och vitlöksklyftor i en ugnsform och rosta på 225°C tills du får lite bränd yta på grejerna.
  4. Rosta majstortillan i en torr stekpanna så den blir lite fläckvis bränd på ytan (det brända bidrar mycket till smaken). Skär sedan upp den i småbitar.
  5. Mixa grönsakerna tillsammans med tortillabitarna ordentligt. Det ska vara riktigt slätt. Tillsätt gärna vatten om du tycker att soppan blir för tjock.
  6. Låt soppan puttra en halvtimma i en kastrull och smaka sedan av den med salt och svartpeppar.
  7. Använder du råa skaldjur, som t ex blåmusslor (det är inga skaldjur goddamnit!) så koka dem i soppan alldeles innan servering.
  8. Hacka hälften av koriandern och rör ner den i soppan. Resten använder du som garnering.
  9. Servera soppan med limeklyftor och någon typ av salsa (jag valde pico de gallo). Corona dricks till soppan.