Search
Generic filters
Exact matches only

Guisado på rabarber, mexikansk fläskgryta

0
Delningar
MAT

Guisado på rabarber, mexikansk fläskgryta

För länge sen pluggade jag i USA, det har jag skrivit om några gånger innan. När jag och familjen jag bodde hos skulle åka på en gemensam semesterresa fick jag välja vart vi skulle åka. Jag hade hört många historier från dad om när han bodde och jobbade i Arizona så jag valde att resan skulle gå dit. Jag minns att familjen blev jätteglad att jag valde nåt ur deras historia och plötsligt blev vår långa weekend till två veckor för det var en massa som skulle hinnas med, platser jag bara måste få se och gamla vänner vi skulle besöka.

Liten svenska i stora vilda västern

Herrejäklar vilken resa det blev! Den går inte ens att återberätta i stora drag i ett inlägg. De stora sakerna låter ju som resa nog, Grand Canyon, båt på Lake Powell, Mexico, Phoenix, Old Tuscon etc osv. Men det som blev resans stora behållning var ändå – så jäkla klychigt, men är det inte alltid så? – människorna.

Strax utanför Phoenix, mitt i en citrusplantage, bodde vi över hos dads gamle vän som numera var sheriff. Jag kan berätta historier om rattlers, road runners, spindlar stora som handflator och när vi åkte pickup med sheriffens fjortonårige son och sköt harar bland kaktusar i ökenhett beckmörker. Oj så liten och svensk jag kände mig då! Så spännande! Men egentligen behöver vi mer ord, tid och en lägereld för att den där storyn ska komma till sin rätt. Det blir maten istället nu, surprise!

Tryggmat i öknen

På kvällen när vi kom hem till sheriffen bjöds vi på guisado, mexikansk fläskgryta. Välkomnande tryggmat mitt i detta spännande vilda västern jag plötsligt hade hamnat i. Mat med helt andra smaker än de svenska, men ändå med samma snälla varma trygghet som en kalops.

Guisado är en mexikansk gryta som kan göras på en mängd olika vis, t ex som i Anders variant här. Rosta eller inte rosta grönsaker, mer eller mindre vätska, mixad sås eller inte, val av kött – eller för den delen kanske bönor istället, olika kryddning… Och nu slänger jag in ännu ett val, med tomatillos eller rabarber. Det är inte alltid man kan få tag på tomatillos hur som helst, men när det är säsong brukar rabarber finnas i överflöd. Plus att rabarber är ett supergott alternativ, det blir verkligen inte sämre!

Jag gjorde även en salsa verde härom dagen, vilket egentligen är basen i den här grytan, på rabarber. Rabarber är verkligen en väldigt bra ersättning för tomatillos i mexikansk mat.

Vegetariskt?

Ja det är klart, grytan går fint att göra vegetarisk, tom vegansk! Använd stora vita bönor eller kidney beans istället, gärna egenkokta med lök och lagerblad. Låt grytbasen koka kanske en halvtimme bara och blanda sen i de färdigkokta bönorna och låt koka nån kvart till. Fräs upp kanelstång, nejlikor och spiskummin i olja i början av kokningen också och ha i det i grytan så det får koka med. Jag har inte testat, men gissar att svamp och gyllenstekt lök skulle tillföra fin smak och fyllighet.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se.


Ingredienser

800 g fläskkarré eller liknande
2 msk majsolja
1/2 tsk spiskummin
1 liten kanelstång
3 nejlikor

600 g rabarber
1 grön paprika
2-5 färska jalapenos beroende på önskad hetta
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor

3 dl kycklingbuljong eller vatten
1 tsk oregano, gärna mexikansk
1 lagerblad
1 nypa socker
1 näve korianderblad
Salt och svartpeppar efter smak

Valfria tillbehör

Ris
Mjuka eller friterade majstortillas
Inlagd rödlök
Hackad koriander
Vitost
Avokado
Lime

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar om ungefär 3×3 cm. Gör annan storlek om du känner för det så klart. Putsa bitarna. Du kan förresten välja nån annan styckdetalj om du t ex har barn som tycker det är jobbigt när bitarna inte är helt fria från senor och sånt grejs. I så fall är ett förslag hälften tjocka revbenspjäll med benen kvar för smak och hälften mager skinka. Då är det lätt att se vilka bitar som är ”ofarliga” för ungarna men ändå få smaken. Men äh, jag ska inte brodera ut mer om det nu. Ditt val. Jag valde karré den här gången.
  2. Salta köttet och låt stå tjugo minuter. Ska jag vara helt ärlig är jag inte säker på varför jag gör så och det kanske är onödigt eller finns ett mycket bättre sätt. Men jag har den vanan i vilket fall och inbillar mig att det blir bra.
  3. Rosta rabarber (skalad om den är grov), den hela paprikan, hela jalapenos, skalade lökhalvor och hela vitlöksklyftor med skal i ugnen på 225 grader. De ska mjukna och få lite snygg färg men absolut inte brännas. Det går bra att ta ut grönsakerna efter hand om de blir färdiga i ojämn takt. Kanske tjugo minuter tar det. Det här steget är inte jättenoga, bara grönsakerna inte bränns.
  4. Lägg grönsakerna på ett fat efter hand. Rensa paprika och jalapenos från skaft och kärnhus. Skala vitlöken. Lägg alla grönsaker i en skål och mixa grovt med stavmixer. Häll över i en gryta tillsammans med två dl buljong eller vatten och låt koka upp för att sen småputtra. Tillsätt också lagerblad och oregano.
  5. Smitväg: Hoppa över rostningen av grönsakerna och rensa dem, skär dem i mindre bitar och stek upp dem i olja tills de mjuknar. Rabarbern kan slantas som till paj men jalapeno, vitlök och gärna över lök bör finhackas. Skippa att mixa.
  6. Hetta upp olja i en bra stekpanna. Stek köttet i omgångar för att bryna köttet, inte tillaga rakt igenom. Det är alltså en stekyta bara vi vill åt här. Släng i kanelstången och nejlikor en kortis också tills den doftar och pudra spiskummin över köttbitarna när de är nästan färdigstekta så att spiskumminen också hinner rostas i pannan men inte brännas.
  7. Häll över de stekta köttbitarna i den puttrande rabarbersåsen i grytan efter hand. Avsluta med att hälla en dl buljong eller vatten i stekpannan och koka upp för att sen hälla över den smakrika stekskyn i grytan.
  8. Låt grytan puttra försiktigt under lock ett par timmar tills köttet är mört. Här beror det på vilket kött du använt hur lång tid det tar, plus hur mört du föredrar köttet. Tillsätt mer vatten efter behov. När det kokat ett tag smakar du av sälta och hetta och tillsätter med salt, socker och eventuellt mer jalapeno eller annan het chili efter behov. Ifall det blir för vattnigt tar du av locket på grytan mot slutet och höjer temperaturen så att det fortsätter sjuda även utan lock och vätska ångar av.
  9. Mot slutet av kokningen när grytan börjar bli klar tillsätter du en näve fint hackad koriander som sen får koka med kanske en kvart.
  10. Servera grytan med ris, mjuka eller friterade majstortillas, inlagd rödlök, hackad koriander, kanske vitost eller vad du nu känner för.

Sugen på mer mexikansk mat? Det hittar du här.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se.