Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad salsa verde på rabarber

0
Delningar
MAT

Grillad salsa verde på rabarber

Jag känner inte en enda rabarberplanteägare som inte beklagar sig den här tiden på året, ”vad ska jag göra av all rabarber?”. Jag har det självklara svaret, gör salsa verde!

Det här är verkligen en fantastiskt god och användbar salsa! Perfekt till frukostäggen, som dipp, som bas i en massa mexikanska rätter… Det går förresten utmärkt att grilla grönsakerna i ugnen istället. In i 250 graders ugn tills de mjuknat och fått färg bara.

Tomatillos är egentligen nyckelingrediensen i salsa verde, som i detta recept. Tomatillo är en kul och användbar grönsak, eller snarare frukt. Men strunt i den nu, det finns ju så gott om rabarber!

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se.

Mer salsa!


Ingredienser

500 gram färska rabarber
2-4 jalapenos beroende på hur heta de är och hur mycket hetta du gillar
1 grön paprika
3 schalottenlökar eller en silverlök, hel skalad
3 vitlöksklyftor med skal
1 nypa spiskummin
3 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1 dl korianderblad
1/2 tsk salt eller mer, smaka av
Eventuellt lime

Gör så här

  1. Skala dina rabarber om det behövs.
  2. Lägg hel rabarber, paprika, vitlöksklyftor, jalapeno och lök på grillen. Rosta grönsakerna och ta av eftersom de blir färdiga. De ska bli mjuka och få lite fin färg på ytan. Vitlöken ska mjukna i skalen, men det är inte jättekinkigt för den tillagas vidare vid kokningen sen.
  3. Ta bort fästena från chilin. Kärnhuset kan du ta bort eller behålla om du vill ha mer hetta. Skala vitlöken.
  4. Lägg de grillade grönsakerna i en kastrull med en nypa spiskummin och två dl buljong och koka upp. Det kan vara klokt att inte tillsätta all chili på en gång, för det är trist om salsan blir jättemycket hetare än avsett.
  5. Småkoka runt en kvart och tillsätt sen grovhackad koriander och mixa alltihop med en stavmixer. Smaka av och justera sälta. Sätt eventuellt till mer chili, grillad om du har kvar annars ogrillad, om du vill ha din salsa hetare. Salsans syrlighet beror på hur dina rabarber smakar. Vill du ha syrligare salsa kan du tillsätta limejuice.
  6. Koka din salsa verde fem minuter till eller längre beroende på hur tjock du vill ha den. Tillsätt mer buljong om du vill ha den rinnigare, låt den reduceras om du vill ha den tjockare.
  7. Använd din salsa verde som ingrediens i mexikansk mat, som tillbehör, eller ät som den är med tortillachips.

Här finns fler recept med rabarber: