Search
Generic filters
Exact matches only

Världens godaste älgkinder i porter

0
Delningar
MAT

Världens godaste älgkinder i porter

Det här kan på riktigt vara det godaste jag lagat. Såsen! Köttet! SÅSEN!! Tänk er en riktigt god porterstek, så där som en söndagmiddag hemma hos farmor, bara ännu lite godare. Hemligheten? Älgkinder, så makalöst gott kött!

Jag kan bli alldeles förkrossad när jag tänker på alla dessa älgkinder som inte tas tillvara. De är tveklöst de godaste bitarna på älgen, på allvar alltså. Otroligt mycket smak till liten ansträngning.

Mångsidigt men tidskrävande

Älgkinder tar en eländes jäkla tid i ugnen, men man behöver ju inte göra knappt nånting mer än vänta. Köttet blir otroligt mört och liksom lenmjukt, men framför allt har det en väldigt fin smak. Och om du nu invänder att älgkinder är sega så har du helt enkelt kokat dem för kort tid. Inte värda att ta vara på? Laga det här först så kan vi prata sen.

Ingen höjdare som rawfood precis, men ge den en sex sju timmar i ugnen

Det enda sättet att misslyckas med älgkinder är att koka för kort tid. För tid behöver köttet, många timmar på låg värme. Långkokningen gör också att man inte behöver bekymra sig om att putsa kinderna. Bindväven bryts ner av kokningen och bidrar till såsens lena fyllighet. Bekvämt, eller hur?

Grönsaker och kött i grytan

Det går att laga älgkinder på alla möjliga vis, både som svensk husmanskost och i rätter från andra länder. Kolla på det här receptet t ex, vinbräserad älgkind med trattkantarellsås som Anders lagade för en tid sen.

Kött, potatis, pressgurka och en helt ljuvlig sås

Men det här receptet med porter och svartvinbärssaft är nog min favorit ändå, eftersom såsen blir så himla god. Potatis passar bäst till, vanlig kokt eller rostad på nåt vis. Jag gjorde kroketter den här gången. Jag har inte bloggat just de här kroketterna men det finns en annan god variant på bloggen, kroketter på potatis, ost och hasselnötter. Här använde jag ströbröd istället för nöthack. Och så pressgurka till med mycket persilja.

Såsen! Jag vet, köttet. Men SÅSEN!!

Det finns förresten ett nästan exakt likadant inlägg om den här rätten men med oxkinder. Anledningen är att jag lagade rätten på två oxkinder och två älgkinder. Och jag vill så förtvivlat gärna att de få som faktiskt har den goda smaken att googla på älgkinder ska hitta hit, så det fick bli ett eget inlägg. 🙂

Ingredienser

4 portioner

4 älgkinder eller oxkinder
Smör och olja till stekning
2 gula lökar
1 liten rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 flaska porter, 50 cl
1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk japansk soja
8 svartpepparkorn
4 krossade enbär
Ett par kvistar färsk timjan el 1 tsk torkad

Sås

6 dl kokspad
1,5 msk smör
4,5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Salt och peppar efter smak

Till servering

Potatis
Pressgurka

Gör så här

  1. Klappa in kinderna med salt och stek dem sen på ordentligt hög värme. De ska få fin stekyta.
  2. Klyfta löken, tärna rotsellerin och stek dem i smör på medelvärme tills löken blir lätt transparent och mjuknar. Tillsätt grovt strimlad vitlök och stek lite till.
  3. Lägg ner kinderna i grytan och häll på porter, svartvinbärssaft och japansk soja. I med svartpeppar, krossade enbär och en kvist timjan. Ställ in i ugnen på 125 grader med locket på. Vätskan ska stå precis i nivå med köttet så fyll på lite extra vatten om det behövs. Låt kinderna stå länge i ugnen, drygt sex timmar tog det för mina att bli möra. Titta till dem då och då och känn efter om de mjuknat i konsistensen. Fyll på vatten om det behövs. De ska bli ordentligt möra, smälter i munnen är vad vi siktar på.
  4. Ta upp kinderna och håll dem varma. Sila av kokspadet. Koka ihop kokspadet tills det reducerats till 6 dl, alternativt späd ut vet med lite vatten till samma volym.
  5. Fräs vetemjölet i smöret under några minuter under omrörning. Vispa sen gradvis i kokspadet. Tillsätt en kvist timjan. Låt småputtra några minuter under fortsatt omrörning med vispen i botten av kastrullen. Såsen ska bli tjock och fin. Tillsätt grädden och låt såsen bli varm igen. Smaka av med salt och eventuell soja och svartvinbärssaft. Fiska upp timjankvisten.
  6. Servera köttet i tjocka skivor med såsen till och någon form av potatis, pressgurka och nån grönsak. Även gelé är gott till.

Sugen på mer?

Vi har en väldig massa annan husmanskost här på Feeders. Och vilt så klart, även mindre traditionella recept.