Search
Generic filters
Exact matches only

Svensk hasselbacksgratäng

10
Delningar
MAT

Svensk hasselbacksgratäng

hasselbackspotatisgratäng

Hasselbackspotatisgratäng är ju ett förbannat långt ord så jag skippade helt enkelt ’potatis’ och kallar den hasselbacksgratäng istället på inrådan av Mia. Hon glänser till ibland den där galningen.

Jag ska inte ta åt mig alltför mycket ära för receptet heller, grundreceptet kommer från Serious Eats och är skapat av min absoluta favoritreceptmakare Kenji Lopez.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!

Poängen med hasselbacksgratäng är att potatisskivorna står upp. På så sätt får vi mer yta och mer krisp. Det bästa av två världar, krämigt inre med krispig yta. Ungefär som en medelålders Anders på semestern. Det jag har gjort som skiljer mig från Kenjis är att jag bytt ut smaksättarna för att få receptet lite mer svenskt.

Svensk hasselbacksgratäng

Det här är tämligen trivialt men smakerna går ihop på ett så pass fint sätt så jag måste bara dela med mig. I grundreceptet kommer smaksättningen från två ostar – Comté och parmesan, samt vitlök. Jag använder istället lök, fänkål, torkad dill (kommer tillbaka till dillen längre ner) och västerbottensost.

Kom ihåg att det gäller att verkligen fylla din ugnsform med potatis. Skivorna står upp och är de inte ordentligt packade så faller hela skiten ihop. Det vill vi inte.

Torkad dill

Jag använder ofta både lökpulver och vitlökspulver i min mat och massor av gånger har jag försökt förklarat varför. Det är helt enkelt andra produkter än de färska varianterna. Det är samma med dill. Visst sjutton kan du ersätta den torkade dillen med färsk i det här receptet, men det kommer inte smaka lika. Torkad dill har en helt unik smak och jag har snöat in på det rätt rejält den senaste tiden. Jag fastnade för dillen när jag lagade Mississippi Roast första gången och har sedan dess använt den i många recept. i det här receptet på potatisstomp passar det t ex utmärkt.

Så nej, torkad dill är verkligen inte bars en sämre version av dill. Det är något annat. Något underbart annat.

Nu ska vi laga mat.

Ingredienser

1-1,5 kg mjölig potatis (det här beror lite på din ugnsform, jag återkommer till det nedan)
7 dl vispgrädde
1 medelstor fänkål, tärnad
1 medelstor lök, tärnad
250 g Västerbottensost, grovt riven
1-2 msk torkad dill (välj själv)
rivet skal från en citron
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C och börja sedan med att blanda ihop grädde, fänkål och lök. Mixa sedan skiten ordentligt med en stavmixer. Det ska vara en jämn sörja. Blanda ner 2/3 av osten, torkad dill och citronskal. Smaka av med salt och svartpeppar. Tänk på att du vill ha det här ganska så salt för du ska blanda ut det med rätt mycket potatis.
  2. Skiva potatisen i typ 3-4 mm tjocka skivor. Använd mandolin eller matberedare om du har för slöa knivar (det har du säkert!). Blanda nu ner potatisen i gräddmojset och rör om ordentligt. Stapla potatisen tätt i en ugnsform. Nu är det alltså viktigt att du fyller upp formen och det beror på storleken på den samt storleken på potatisen så jag kan faktiskt inte komma med mängdtips som är korrekta. Saknas det potatis så dra bara ner mer skivor i grädden och stapla in i formen. Häll över gräddblandningen.
  3. Lägg på folie över gratängen och grädda i mitten av ugnen (på 200°C) i 30 minuter. OBS. Beroende på potatissort kan det faktiskt ta mycket längre tid så har rejäl marginal. Det går ju att göra fram hit i förväg och ta sista svängen alldeles innan det är dags att käka.
  4. Ta av folien och lägg på kvarvarande ost och grädda i ytterligare 30 minuter. Ha lite kolla här så du inte bränner ytan för mycket. Färg ska vi så klart ha men det ska inte vara en jävla kolmila.
  5. Sen är det faktiskt klart. Servera till vad fan du vill, men det passar väldigt bra med fläsk, vildsvin och även skogsfågel. Äh, det passar till allt kött. Vi är inte knussliga.

Vår bästa potatis

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!