Search
Generic filters
Exact matches only

Våldtäktsbroccoli och ryssgubbar

2
Delningar
KÖK

Våldtäktsbroccoli och ryssgubbar

Har ni också köpt eller läst om sån där cime di rapa som de äter i Italien? På svenska ska den visst heta broccolirybs. Jag lyckades få tag på ett fint knippe för ett par år sen för en fet slant. Gott, tom jättegott! Men… det smakade ju precis som ryssgubbe? Hela Uppland är ju fullt av ryssgubbar, varför lägger jag veckopengen på detta dyra bara för att det har ett tjusigare namn?

What’s in a name?

Tjusigare namn förresten… När jag nu upptäckte likheten med ryssgubbe försökte jag så klart googla fram om det kanske tom var exakt samma. Jag sökte på cime di rapa, rapini och varianter på det, de verkar ju alltid ha lokala namn på sin mat där i Italien. Jag kollade på latinska namnet, hittade engelska namn och upptäckte svårigheten i att googla ”broccoli rape”. Jag fick både mer och mindre relevanta träffar…Fin smak, ät den färsk

Det är i alla fall en väldigt snarlik grönsak, utseendet är slående likt, likaså smaken. Rent kulinariskt är det så gott som samma. Och gott är det! Smaken är nötigt broccoliliknanade fast mindre kålsvavlig, tydlig men ändå mild och med en liten ton av beska ibland. Och så nåt eget, väldigt tilltalande.

Men en egenhet jag noterat med både cime di rapa och ryssgubbar är att båda blir rätt äckliga om de ligger till sig. De får en bitter smak som är nåt annat än vanlig kålbeska, en rätt obehaglig smak som dränker alla andra nyanser. Det här är mat som ska skördas och ätas ganska snart efter.

Lätta att plocka och laga

Plocka knopparna och den övre delen av blomstjälken innan de hunnit gå i blom. Känns stjälken seg har du tagit av den för långt ner, den ska gå hyfsat lätt att bryta av. Men den är ätbar även om den hunnit bli för grov, bara inte lika god.

Ryssgubbar är väldigt lätta att tillaga, bara koka eller steka några minuter. Fina att äta på italienskt vis, stekta med lite vitlök, kanske sardeller, chili, några droppar citron, parmesan. Eller wokad på kinesiskt vis, lätt smaksatt eller kraftigare med svartbönsås, chili och andra kinesiska kryddor. Smaken är god och karaktäristisk nog att egentligen inte behöva kryddas, och tydlig nog kunna bära upp även kraftigare smaksättning. Även konsistensen är väldigt trevlig, tuggig men mör.Bortalyx på hemmaplan

Det här är lite som de där snäckorna som äts vid Medelhavet. Lyxigt och sååå gott där på serveringen i Nice, där slantar vi gärna upp. Men sen finns det knappt en själ som plockar de strandsnäckor (mer om strandsnäckor här) som finns i överflöd på den svenska Väskusten. Vad fasen är det om? Ut och plocka ryssgubbar och strandsnäckor nu!

Bilden nedan är ryssgubbar med pocherat ägg under dillhollandaise på vin, forellrom, smörstekt bröd. Slå den frukosten den som kan!