Search
Generic filters
Exact matches only

Tornado potatoes med tryffel

2
Delningar
MAT

Tornado potatoes med tryffel

Tornado potatoes är det bästa sättet att tillaga potatis!! En frasig potatisspiral på en pinne, inte konstigare än så. Toppad med len smält ost, majonnäs eller vad man nu föredrar. Himmel så gott! Och få saker har gett mig mer USA-nostalgi än denna sydkoreanska rätt. Ja faktiskt, sydkoreansk!

Jag har bara gjort några få tester på receptet, men skriver inlägget redan nu för jag är så ivrig att få sprida detta!! Det är så gott och jag vill att alla ska testa! Jag har valt att göra på tre olika vis – ugnsbakad, friterad och bökigt friterad. Gör som du känner för, bara du gör!

Och så föll det sig så att jag och Anders råkat beställa supergod färsk tryffel… Jag tycker ju tryffel kommer bäst till sin rätt på enkelt vis så det kändes som en självklarhet att den fick förgylla mina tornado potatoes. Och till det en god majonnäs, både för smak och för att klibba fast tryffeln vid potatisen.

Potatisen är förresten inte bara fredagsvänlig, ölvänlig och plånboksvänlig, den är även väldigt barnvänlig låter min äldsta dotter hälsa.

Sugen på mer?

Ingredienser

Potatis, valfri sort och mängd men räkna med minst en per person
Olja till fritering
Salt

Bambuspett, blötlagda en halvtimme

Förslag på tillbehör:

God majonnäs. Jag använde köpt japansk av märket Kewpie.
Färsk tryffel att riva över.

Gör så här

 1. Skala potatisen. Eller behåll kläderna på om du vill, skalet är också gott!
 2. Trä upp potatisen på ett spett, jag valde sådana där bambuspett som är som långa grova tandpetare.
 3. Skär potatisen i en spiral med en liten vass kniv från ena änden av potatisen till den andra. Det ska bli som en halvcentimetertjock skiva, fast i en enda sammanhängande spiral. Det är lätt! Bara vinkla kniven en aning och snurra spettet allt eftersom så att skivan du skär aldrig skärs av, utan att du istället skär lite närmre andra änden av potatisen för varje varv. Ända in till spettet ska du skära. Det låter betydligt bökigare än det är beskrivet i text, jag lovar! Men se till att du använder en liten behändig och vass kniv. När potatisen är färdigskuren så ska den se ut ungefär som en hasselbackspotatis.
 4. När du skurit hela potatisen till en spiral bökar du försiktigt isär skivorna lite så att det blir mellanrum mellan dem, och så att potatisen sträcks ut över spettet. Om den går sönder nånstans är det ingen katastrof – de blir goda och snygga ändå! Själv mötte jag såna motgångar med ett milt humör medan jag gnolade på en fin sommarvisa.
 5. Tillaga potatisen enligt något av följande alternativ. Ugnsbakad, enkel friterad eller dubbelfriterad.

Ugnsbakad tornado potato

 1. Smöra en ugnsform. Lägg i potatisspetten. Pensla med rikligt med smör eller olja även mellan skivorna i den mån det går. Salta lätt.
 2. Grädda i ugnen i 200 grader tills de är gyllene och lätt knapriga, kanske 40 minuter. Höj temperaturen mot slutet om de ser lite bleka ut.
 3. Servera på en gång, som här med majonnäs och riven färsk tryffel eller vilken smaksättning du nu känner för.

Enkelt friterad tornado potato

 1. Fritera potatisspetten i omgångar i 190 grader eller strax därunder. Fritera tills potatisen blivit gyllene och knaprig på ytan. Se till att de är mjuka rakt igenom.
 2. Ta upp dem och låt dem rinna av lite, men salta nästan genast.
 3. Servera på en gång, som här med majonnäs och riven färsk tryffel eller vilken smaksättning du nu känner för.

Dubbelfriterad tornado potato

 1. Valfritt steg: Lägg spetten med potatisspiraler i en stor skål iskallt vatten som sköljer av onödig stärkelse från ytan vilket ger en bättre möjlighet till krispig utsida. Där kan de ligga en tag ifall du vill förbereda, över natten om du så behagar. Ta upp dem ur vattnet och lägg eller häng dem att rinna av ordentligt innan de ska friteras. Du vill låta dem bli helt torra. Jag använde hushållspapper för att torka av först och lät dem sen lufttorka klart. Ifall de fortfarande är blöta kommer det att stänka nåt alldeles förfärligt när de läggs i den heta oljan.
 2. Fritera potatisarna i två omgångar, några i taget beroende på hur många och hur stor fritös du använder. Vill du så kan du lägga i några skivor bacon i oljan, för att ge potatisen en lätt smak av rökig bacon.
 3. Första omgången friteras de i ungefär 170 grader i kanske fem minuter. De ska mjukna men inte ta färg. Låt dem rinna av och svalna lite. Det här steget kan också förberedas innan det är dags att äta spetten, och i så fall förvarar du de mjuka spiralerna i kylskåpet. Men hantera dem med försiktighet eftersom de kan vara lite ömtåliga som mjuka men utan krispig yta.
 4. Den andra omgången friteras de i 190 grader tills de blir gyllene och får en krispiga yta. Ta upp potatisarna och salta lätt och låt dem sen rinna av lite. Servera på en gång, som här med majonnäs och riven färsk tryffel eller vilken smaksättning du nu känner för.

Uppdatering 7 juli 2019

Ett annat förslag till servering kommer från Anders som gjorde tornado potatoes igår. Dillmajonnäs! Förstärk Hellman’s med en massa hackad dill och lite rödvinsvinäger. Anders använde en speciell skärare för tornado potatoes som han näthandlat för 120 kronor. Fråga oss via instagram @feeders.se om du vill ha tips!