Search
Generic filters
Exact matches only

Rökbakad potatis

0
Delningar
MAT

Rökbakad potatis

Kan jag ens kalla detta ett recept? Det är en tillagningsmetod, några självklara tillbehör. Men samtidigt, det är så makalöst enkelt och gott att jag bara måste sprida det! Potatisen bakas på grillen och får en rökig smak av spån. Smält smör, ägg, pepparrot, gräslök. Mycket konstigare än så är det inte.

Den här rätten passar fint på en buffé eller som sommarlunch eller förrätt till grillmiddagen. Eller kanske som tillbehör till en fin vit fisk?

Jag gör så potatisen blommar, jag gör hela kohagen grön!

Som med så många enkla rätter påverkas resultatet starkt av hur bra råvaror som används. Den här metoden framhäver potatisen snarare än kamouflerar och då måste det ju finnas nåt bra att framhäva. En riktigt god potatis smakar bättre än en skitpotatis även som rökt. Inte för att en tråkig potatis blir äcklig, men den kanske inte är värd omsorgen på samma vis när det ändå inte kommer bli så sensationellt gott som det blir med väldigt bra potatis.

Jag använde en sparrispotatis av god kvalitet. Det här behöver inte alls göras av just sparrispotatis, tvärtom så går det nog bra med snudd på vilken potatis som helst som smakar gott, men potatisar som passar till bakning fungerar bättre än blötare fasta färskpotatisar. Och det bör även vara en potatis med fint och inte alltför grovt skal. Inte alltför stora potatisar med mycket skal relativt innanmäte blir bäst tycker jag, men inte så små att det mest bara blir skal heller. Med sparrispotatis blir det enligt min smak perfekt proportion salt, rökigt skal och nötsmakande mjuksött innanmäte.

Du MÅSTE också testa Tornado Potatoes, fullständigt himmelskt är det.

Inget exakt recept, en smaksak

Det är en smaksak hur rökig man vill ha sin potatis. Som tillbehör till en köttbit kanske man bara vill ha en lätt rökighet och i så fall tar man det lite lugnare med spån och rök och har kanske inte på under hela grillningen. Men om man vill servera som en rätt på en buffé kanske man vill ha en tydligare karaktär, och då kan man gott mata på med spån under hela tillagningstiden. Eller så kör man på mittemellan, till den där sommarlunchen med rökbakad potatis som huvudrätt. Testa dig fram! Potatis är en billig råvara och tid finns det gott om.

Och på tal om smaksak, självklart kan du välja andra tillbehör till potatisen.

 • Skippa ägget, inlagda senapsfrön (som i detta inlägg om blomkål i rökt smör) istället för pepparroten
 • Bara vitlökssmör och hackad persilja
 • Smör, gräddfil, rom, dill och finhackad rödlök
 • Smetana, dill, syrligt äpple, strimlad purjolök
 • Massor med smör och jättemycket grovmald svartpeppar bara
 • Nåt mexikanskt med olivolja, jalapeno, limeinlagda lökringar, färsk koriander, salladslök och smulad vitost
 • Etiopisk berebere uppfräst i niter kibbeh, alltså etiopiskt kryddsmör, och inlagda gröna dillfrön
 • Lite smör, smetana, saltgurka, honung

Jag hade förresten sååå många fina mobilfoton på tillagning och servering med olika tillbehör men sen dog min mobil och… Ja vad gör man, a good cry and move on. Jag får väl lägga till bilder sen efter hand, för detta kommer jag göra igen och egen och igen.

Vi finns förresten på insta, @feeders.se. Följ oss gärna där!

Ingredienser

Potatis
Kokta ägg
Smält smör, inte för lite!
Färsk pepparrot
Hackad gräslök
Salt och svartpeppar efter smak

Rökspån efter smak. Finns att köpa eller så tar du ner ett äppelträd (bilden).

Gör så här

 1. Välj potatisar som är hyfsat jämnstora, så att de blir klara samtidigt. Potatisen ska vara oskalad men skär bort ev fula ögon och liknande. Picka potatisarna med nåt vasst så att de inte riskerar att explodera. Det är visserligen lite kul om nån exploderar, men dumt rent kulinariskt.
 2. Skölj potatisen i vatten och salta sen. Vattnet gör att saltet fäster vid skalet, från en torr potatis rasar det bara av. Skalet ska också ätas och blir hur gott som helst med en lätt sälta.
 3. Lägg potatisen direkt på grillgallret men inte direkt ovan glödbädden. De gånger jag gjort detta har jag inte hållit koll på temperaturen i grillen, det har varit avslappnad sommargrillning medan jag pysslat med annat. Men det har väl varit i lägre spannet av ugnsvärme för bakad potatis.
 4. Lägg lite rökspån på glöden eller i ett kärl på gallret direkt ovanför. Med en massa spån direkt på glöden är risken att det bara blir en liten snabb om än rökig eld. Jag vill hellre att spånen bara ska ligga och ryka. För mig fungerar det bra att ha gallret lågt och lägga spånen på det, antingen större bitar direkt på gallret eller småflis i en metallbytta.
 5. Lägg på locket men stäng inte så att det blir alldeles lufttätt. Håll koll att det bolmar och lägg på mer spån när det slutar ryka. Hur mycket rök? Det är en smaksak som jag utvecklade om i inledningen.
 6. Vänd och byt plats på potatisarna då och då så att de blir jämnt bakade.
 7. Hur länge potatisen behöver på grillen beror på hur het grillen är och hur stor potatisen är. Och så klart hur pass ordentligt bakad du vill ha din potatis. Jag gillar när den är bakad lite längre så att innanmätet blir ordentligt mjukt och skalet är torrynkigt och smakar rostat. Testa med en sticka att potatisen är mjuk rakt igenom, därutöver går du på känn.
 8. Ta potatisen av grillen och skär ett kryss i toppen. Kläm till sidorna på potatisen och en del av innanmätet (Potatisköttet?! Låter ju inte klokt, men vad säger man egentligen?) väller upp och ser aptitligt ut och – viktigt – kan fånga upp smör och andra godsaker. Lägg potatisarna på ett serveringsfat.
 9. Hacka kokta ägg och strö över potatisen. Eller använd lösare kokta ägg som du delar slarvigt i halvor genom att dra isär dem med fingrarna och sen placera ut lite här och där bland potatisen. ”Rustikt” är ett fånigt ord för det, men det kan se ganska aptitligt ut. Riv pepparrot grovt och strö över.
 10. Smält smöret och häll över, snåla inte med detta! Jag föredrar ett ganska syrligt smör, men ibland när jag inte haft det har jag rört i lite smetana eller annan syrad fet mjölkprodukt i det inte alltför heta smöret bara för en syrlig ton.
 11. Strö sist över hackad gräslök och servera. Antingen som det är som en lätt sommarlunch, varm eller ljummen på en buffé, eller som tillbehör till annan mat. En öl till, jordgubbar till efterrätt… Sommar!

Visst är du sugen på mer rökt mat?

Vi finns på insta, @feeders.se. Följ oss gärna där!