Search
Generic filters
Exact matches only

Persiskt inspirerad helstekt fisk med pistasch och örter

0
Delningar
MAT

Persiskt inspirerad helstekt fisk med pistasch och örter

Jag har köpt guldfisk!! Ok, ”regnsbågslax guld” enligt affären men sak samma. Jag hade redan matplaner men det gick bara inte att gå förbi det där gyllene skimret i fiskdisken. Japp, så enkel är jag. Ibland räcker det med en snygg exteriör för att fånga intresset. Men sen var ju fisken riktigt färsk och fin också, annars hade intresset varit kortlivat. Resultatet blev en fantastisk fiskrätt, enligt ungarna bland det godaste jag gjort. Det ni!

Bra mat för lat läckergom!

Fisk är så himla bra mat! Och det är för det mesta lättlagad mat, i synnerhet om man bara slänger in den hel i ugnen. Man behöver liksom inte göra så mycket, låta den stå ett tag och bli jättegod bara. En termometer hjälper också ifall man är osäker, och min tumregel är att hellre understeka än översteka. Dessutom är det väldigt tacksamt att smaksätta fisk, så lätt att variera kryddning och tillbehör och få helt olika känsla på rätten. Andra tumregler för mig är att mager fisk vill ha tillsatt fett, och att fet fisk mår bra av något syrligt till. Men med undantag så klart, som alltid.

Jag specificerade inte vilken fisk i rubriken på det här inlägget av en anledning, jag ger mig själv sällan ut för att leta upp en viss fisk. Aningen fiskar jag (ok, här talar vi en kort period på sommaren) eller så har jag en idé om ungefär vad jag vill laga och går till en fiskbutik och frågar vad de har som är bra. Jag väljer ju alltid hellre en fin fisk oavsett sort än en specifik som inte ser ut att vara vidare färsk och god. Sen anpassar jag tillagningen efter den fisk jag fått tag på.

Kryddning med alternativ

Den här fisken tillagade jag med persiska smaker, lite klyschigt inspirerad av det guldiga. Lök och den syrliga kryddan sumak passar väldigt fint ihop, pistachnötterna är en lek med skolmatens mandelfisk. Och örter är ju alltid gott.

Berberis är trevliga sötsyrliga bär från ett taggigt buskelände som alldeles för ofta planterats invid skolgårdar och lekparker. Buskarna sticks som tusan när man måste gå igenom dem för att hämta en förlupen boll eller visa sig allmänt modig. Men bären är jättegoda och används bland annat till persiskt ris. Här fick de göra min fisk ännu lite roligare. Berberis kallas ibland ”rödbär” eller zereshk i orientaliska butiker.

Jag kan förresten erkänna på en gång att måtten i receptet är ungefärliga. Det är inte kritiskt att det är exakt, jag höftade när jag lagade.

Om du inte har sumak och sötsyrliga berberisbär kan du bara pressa i lite citron eller varför inte tamarind istället. Några röda vinbär i funkar säkert också. Eller kanske lite finhackad rabarber och en nypa socker? Särskilt om fisken är lite fetare är det väldigt gott med något syrligt. Det går också fint att Servera det syrliga till snarare än i fyllningen, färska limeklyftor att pressa över den färdiga fisken till exempel.

Jag valde att göra ett vansinnigt gott persiskt ris till. Det går så klart bra även med annat ris eller någon potatis men persiskt ris är enligt min mening världens absolut godaste ris. Helst med den frasiga bottenskorpan tadig, mmm! Det kurrade på fullt allvar till i min mage nu, bara jag ens skrev det. Får se om jag bloggar hur jag lärt mig göra riset sen, men än så länge väljer jag att länka till denna utmärkta beskrivning.

Andra goda rätter på hel fisk är helstekt fisk med chimichurri på passionsfrukt och jamaicansk escovich.

Ingredienser

4 portioner

Två regnbågslaxar eller annan hel fisk, räkna med ca 200 g per portion
1 dl olivolja
3-4 större schalottenlökar
2 msk berberis / ”rödbär” / zereshk
3 msk strimlade pistaschnötter eller skållad mandel
1-2 msk sumak
3 vitlöksklyftor
1 dl hackad koriander
1 dl hackad slätbladig persilja
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Salta den hela rensade fisken lätt invändigt.
  2. Blötlägg berberisbären i vatten en halvtimme.
  3. Skär löken i tunna ringar. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekpanna. Stek löken under omrörning på medelvärme eller strax över tills den blir lätt brynt. Dra sen ner till lägre värme och låt den stekas mjuk under omrörning i ytterligare minst tjugo minuter.
  4. Häll i tunnskivad vitlök, de avrunna berberisbären, strimlad pistasch eller mandel och en msk sumak och fortsätt stekningen fem tio minuter till. Det ska dofta gott! Provsmaka, lite mer syrlig sumak eller räcker det? Rör i hackad koriander och persilja, salta lätt och ta pannan av värmen.
  5. Lägg fiskarna i en inte alltför stor form. Fyll fisken med kryddblandningen och lägg överbliven blandning runt fisken. Ringla resten av oljan över fisken och salta lätt på fisken. Häll en matsked vatten i formen.
  6. Sätt in formen med fisken i ugnen på 175-200 grader i runt en halvtimme tills fisken är nätt och jämnt färdig. Tiden beror på hur het ugnen är och hur stor fisk du använder, så det är svårt att ange exakt. Det är lättare att få fisken saftig med en lägre temperatur, men det går snabbare att laga med högre. Tänk på att stora fiskar riskerar bli ojämnt stekta i hög temperatur. Kolla gärna med en termometer invid ryggbenet på tjockaste stället på fisken. Temperaturen ska vara runt 52 grader, beroende på hur du vill ha din fisk. Det är ett bättre mått än en exakt tid.
  7. Servera fisken med god potatis eller ris, gärna persiskt. Eller varför inte indiskt citronris eller det väldigt goda turkiska riset i det här inlägget om turkiska bönor med oxsvans?

Mer fisk hittar du på denna samlingssida över våra fiskrätter.