Search
Generic filters
Exact matches only

Vårsallad från morgonrundan

1
Delningar
PRAT

Vårsallad från morgonrundan

Jag älskar att vara utomhus och röra mig i naturen! Älskar!! Och den bästa tiden att vara utomhus är en vårmorgon. Allt vaknar, både för året och för dagen. Fågelkvitter och knoppar, saker att titta på. På vägen mot jobbet, en hyfsad promenad utmed Fyrisån, ser jag alltid en massa djur och med tur till och med kungsfiskare och bäver.

Och jag behöver se allt det där som händer, förändringen. Som att jag själv vaknar till när det kalla och mörka ger sig och världen plötsligt blir så vacker. För när solen ger upp redan tidig eftermiddag gör ofta även jag det, och även om det går att dra på sig pannlampa och ylleunderställ och pinna ut i skogen så kan det för mig, i livet som det ser ut nu, aldrig bli mer än undantag.

Sen det fysiska också. Kroppen mår bra av att användas men jag tycker det är aptråkigt att gå på gym och träna mer organiserat. Jag tycker om långpromenader och långlöpning i naturen, jag tycker om att bära jordsäckar och gräva i trädgårdsland. Så på vinterhalvåret får jag helt enkelt inte den fysiska aktivitet som kroppen och även själen behöver. Jag vet att man kan det ena och det andra men jag har så svårt att göra saker jag verkligen inte trivs med, och dessutom tar det en del tid som inte in finns i överflöd att åka iväg till en simhall eller danskurs eller vad som nu faktiskt kunde funka och ge mig nåt.

Se och röra

Igår blev det en solig löprunda som start på dagen. Och precis hela dagen blev jättemycket bättre av det, humör och energi och den sköna känslan av att ha gjort något! Så bra att jag tom gav mig ut på en till runda sen i kvällningen bara av ren lycka.

När jag är ute så här är det ett rätt aktivt tittande och petande i naturen. Absolut ingen fokuserad löpning. Jag kollar hela tiden på det vackra – och efter sånt som går att äta. Det finns ju mat överallt!! Jag känner mig som en liten kanin som skuttar fram i en vårbuffé av saftigt grönt! Följden av det blev att jag kom hem som nån majstång igår, lövad och blommig.

Ingen medalj men…

Jag plockade med mig ramslök, blad och nektarsmakande blommor av lönn och almsallat, alltså de gröna platta frörundlarna från almträd. Toppmurklorna hade också kunnat vara nyplockade men de var från förra året.

En sallad till frukost blev resultatet, belöningen för det som inte ens var en ansträngning. Ett enkelt pocherat ägg, en näve smörstekta toppmurklor. Ramslöksaioli (en näve vitlökssmakande ramslök som stavmixas i hemgjord majo) och lite pressgurka. Och så en massa blommor och blad. Lite bröd till.

Annat gott som brukar få komma med hem den här tiden på året är späda björklöv, lindblommor, nässlor, kirskål, backlök, löktrav, maskros, kärleksört, kaveldun, målla och favoriterna våtarv och lakritssmakande spansk körvel. Fler tips på vad som är ätligt under olika tider av året finns hos Skogsskafferiet.