Search
Generic filters
Exact matches only

Taggad inför Valborg, äntligen rökt igelkott!

28
Delningar
MAT

Taggad inför Valborg, äntligen rökt igelkott!

På förekommen anledning: Innan ni får härdsmälta och polisanmäler, läs HELA texten.

Vissa middagar serverar snudd på sig själva. Ni vet allt krångel med grillning? Det ska till en dyr grill med high tech-funktioner och så ska kött från frigående djur inhandlas för att sen placeras perfekt i indirekt värme… Dyra rökspån? Jajamen, det med.

Två saker hör verkligen Valborg till – grillning och majbrasa! Ibland sammanfaller de på det lyckligaste vis. Man kan se glaset som halvtomt eller halvfullt. Eller i detta fall rishögen. Visst är igelkottar gulliga och visst svider det lite i hjärtat när man tänker på deras stackars små hjärtan som slutar slå. Men faktiskt, det här är varmrökning med perfekta förutsättningar utan minsta krångel.

Igelkott har ett mört och fint kött med en lätt viltsmak. Grillad och varmrökt så här på indirekt värme faller köttet snudd på av de små benen. Servera med en enkel sallad från trädgården och det blir en fin överraskningssupé för familjen efter brasa och körsång.

Tricket här är att se till att tända elden i andra änden av rishögen än den Pigge placerat sig att sova i. Du kan gärna lägga i en liten röklåda i förväg för att locka den rätt. En uppochnedvänd back med ett utsågat ingångshål brukar fungera perfekt, där sover kotten fint. Ställ helst ut den någon vecka innan. Annars hittar de ju sina ställen, man får hålla koll helt enkelt. Men ett litet fat med rått ägg i kvällningen vid lämplig sida av rishögen brukar kunna locka dem rätt. Och du behöver inte vara orolig att Pigge smiter under tillagningen. De brukar kura ihop och gömma sig på plats när de anar fara.

Det enda lite krångliga med den här tillagningsmetoden är att veta när kotten är perfekt tillagad. Men det brukar gå ganska lätt att få in en grilltermometer mellan taggarna. Jag skulle rekommendera att gå ända upp till 90 grader för att få köttet riktigt mört.

Rökigheten kommer av sig självt, men du vill satsa på övervägande rätt träslag i din rishög. Grenar av äpple blir bra, syrén ännu bättre.

Ingredienser

1 stor igelkott, alternativt en igelkottfamilj men då måste ungarna tas ut tidigare
1 blomspruta med kraftigt saltat vatten

Ett långt verktyg att rafsa ut den färdiga kotten med, exempelvis en kratta
En ugnstermometer med långt skaft

Gör så här

  1. Bygg en rishög med en lockande miljö för en igelkottfamilj. Se gärna till att det finns någon form av skydd/röklåda för kotten att krypa in i i utkanten av rishögen.
  2. Tänd på i andra änden av lövhögen från kotten sett. Undvik gärna tändvätska då det kan ge trist smak åt köttet och ge branden ett alltför snabbt förlopp. Vi vill att köttet ska grillas på indirekt värme samtidigt som det hinner få en fin röksmak.
  3. Sjung vårsånger med familjen!
  4. Spruta saltvatten på kotten då och då för att ge köttet smak. Det är minst sagt svårt att komma åt att salta köttet innan själva grillningen påbörjats.
  5. Testa med ugnstermometer när köttet är färdigt. Gå upp till 80-90 grader efter smak och tålamod, och hur snabbt brandförloppet är.
  6. Låt kotten vila en halvtimme innan du trancherar den snyggt inför familjen. Akta taggarna! De behöver plockas bort innan du äter.
  7. Trevlig Valborg!

För tusan, kolla att era rishögar INTE innehåller igelkottar innan ni tänder på!! Så. Nu önskar vi er en trevlig Valborg!

Är ni sugna på något gott att äta efter majbrasan så rekommenderar vi corndogs och grillspett istället. Eller vad som helst ut kategorin grillat eller Munchies faktiskt.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se.