Det här är en rakt på sak enkel och väldigt god marinad till grillspett. Och till annat grillat med så klart. Nötkött, fläsk, kyckling, lamm eller tom nån köttig fisk… För mig smakar den som på en bakgata i Italien eller ett torg i Grekland. Det är inte alls ett recept som ska följas slaviskt utan en skiss att utgå ifrån. Byt ut örterna t ex, eller byt ut cayennepeppar mot harissa. Kanske en skvätt vin i eller lök?
Grillspett är gott med alla vanliga grilltillbehör – potatissallad, nåt smaksatt ris, en sallad eller bara som det är i ett handvänligt bröd. Jag gör gärna några smårätter till också.
Jag brukar ofta provsteka en bit kött innan jag grillar för att kunna smaka av salt och kryddor. Sen drar jag i lite extra av vad jag tycker behövs bara.
Förslag på tillbehör
- Potatissallad, t ex krämig med ramslök, amerikansk eller denna fantastiskt goda.
- Htipiti, grekisk dipp på fetaost
- Underbar grillad färskpotatis
- Grillad citronlök
Ingredienser
4-6 portioner
800 g valfritt kött i bitar om ca 4 cm
Nöt, fläsk, kyckling, lamm eller tom nån köttig fisk passar fint
1 dl olivolja
1 dl vinäger, gärna rödvinsvinäger
1/2 dl citronjuice
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 msk basilika eller persilja, färsk el fryst
1 krm cayennepeppar
2 krm nymald svartpeppar
1 nypa till 1 msk socker
1/2 tsk salt
Grillspett
Serveringsförslag
Tunt bröd
Lökringar
Hackad persilja
Chilifrukt, färsk eller inlagd
Majonäs
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till marinaden. Lagerbladen smulas, vitlöken rivs eller pressas, basilikan finhackas. Jag har alltid en nypa socker i men ibland mer än så, särskilt till fläsk eller kyckling. Det beror mest bara på vad jag känner för men också för att balansera upp syran.
- Blanda marinaden med köttbitarna och låt marinera i kylskåp ett dygn. Eller kortare så klart, om tid och tålamod inte finns. Rör gärna runt nån gång eller två under tiden.
- Sila av marinaden. Trä upp köttet på spett och grilla hett direkt över glöden, lite olika beroende på vilken sorts kött som används. Pensla med den avsilade marinaden under tiden men låt bli de sista minuterna så inget rått elände finns på spetten när de serveras. Det gäller särskilt om det är kyckling eftersom campylobakter är rätt överjävligt att åka på, det vet både jag och Anders som båda har bajsat tarmarna ur oss på sjukhus efter dåligt köpt utemat.
- Servera spetten genast, gärna i nåt gott platt bröd köpt i orientbutik eller vanligt mjukt tunnbröd. Grilla på brödet snabbt. Lägg brödet i handen, spettet i brödet, och håll fast det med handen medan du drar själva spettet ur köttet. Eller gör hur tusan du vill så klart, men där så brukar vi göra. Det behövs egentligen inte en massa tillbehör men råa lökringar och hackad slätbladig persilja är gott till. Den som vill kladda till det har på majonäs eller en yoghurtsås.
Sugen på mer?
- Grillspett – varför inte testa suya, grillspett från Nigeria?
- Grillat