Search
Generic filters
Exact matches only

Htipiti, grekisk dipp på fetaost

4
Delningar
MAT

Htipiti, grekisk dipp på fetaost

Jag hade tänkt skriva en optimistisk text om en alternativ jul vid grillen. Om att hitta sätt att ändå få umgås med släkten på julafton. Inte som vanligt men bra ändå. Vi hade tänkt grilla korv med juliga tillbehör: ostkräm på julost, rödkål, gubbröra, rödbetssallad, glögginlagd lök, inlagda senapsfrön etc. Sitta vid elden under filten och mysa ett par meter ifrån varandra. Glögg i termos, kakor och byta åtminstone några av julklapparna ihop.

MEN DET ÄR JU MÖRKT OCH REGNIGT SKITVÄDER!!!!

Vi ogillar läget

Ungarna går inte ens med på en skogsutflykt nu för att få till ett foto till inlägget. Lycka till med att dra ut dem på julafton då, Mia… Så vi lägger ner försöken, det går inte att kämpa fram. Missförstå mig inte nu, vi deppar inte ihop och lägger ner julen. Men vi måste anpassa planerna än en gång. Vi fortsätter på spåret att umgås mycket i promenadform under hela december men bara några få i taget. Och julmat, men lite i taget. Men julafton… I sånt här skitväder äter vi julmaten inomhus.

Och drömmer om sol

Just nu längtar jag efter sol, snö och några minusgrader så enormt mycket mer än julafton.

Igår promenerade jag till mamma. Jag gav tusan i julmat och tog med mig en amaryllis, oliver, htipiti och några till grekiska röror i stället. Mat som påminner om solen. Vi satt i varsin utomhusstol i trädgården och småpratade en timme och planerade för påsken, ett ordentligt påskbord i vårsolen. Och påskklappar! Väldigt mysigt trots det grå och när det blev för ruggigt pinnade jag hem igen.

Vi kämpar fasen inte sönder oss för att göra en massa som bara inte funkar i år. Det ska bli en bra jul ändå men det får bli efter vad läget tillåter. Vi gör så gott vi kan, hoppas att överflödet av nätbeställda julklappar kommer fram i tid, och påminner oss om solen.

Ingredienser

150 g fetaost
2 spetspaprikor (mer om du vill)
1-2 röd het chili
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk färsk oregano eller 1 krm torkad
Citron eller rödvinsvinäger efter smak
Salt och peppar efter smak

Till servering: Olivolja, bröd

Gör så här

  1. Grilla hel paprika och chilifrukt i ugnen på 225 grader, eller ännu hellre över en riktig grill, tills de blir svartfläckiga i skalet. Vänd nån gång under tiden. Det tar 5-10 minuter för paprikorna men chilin kan behöva tas ute lite tidigare.
  2. Lägg de grillade paprikorna och chilin i en bunke och täck med plastfolie och låt dem svettas där i kanske tjugo minuter medan de svalnar. Sen går det lätt att dra loss det mesta av skalet och ta bort kärnhus och stjälk.
  3. Lägg de skalade paprikorna och chilin, fetaosten, halva vitlöken och en matsked olivolja i en bunke. Gå loss på dem med stavmixer tills det blir en smidig röra. Röran behöver inte vara slät. Provsmaka! Behövs resten av vitlöken? Behövs citron eller rödvinsvinäger för syra? Smaka även av med salt och peppar. Fetaost kan ju vara olika salt och syrlig.
  4. Mixa i oreganon och eventuella smakjusteringar och lägg sen röran i en skål eller bred ut den snyggt på ett fat. Ringla mer olivolja över och strö eventuellt över mer oregano. Servera med gott bröd och gärna fler smårätter. Htipiti passar också fint som del av en grillmiddag.