Search
Generic filters
Exact matches only

Min bästa rödbetssallad

1
Delningar
MAT

Min bästa rödbetssallad

rödbetssallad

Jag tycker att det är knepigt med julmat och i ärlighetens namn är jag nog mest bara ointresserad av den. Samtidigt som jag tycker den generellt är ganska tråkig så vill jag ändå ha de riktigt vanligaste grejerna på julbordet – Skinka, leverpastej, sillar, lax i olika former, Jansson, nån rökt köttbit, pliktskyldig grönsallad och rödbetssallad. Det som gör det ännu knepigare är att jag, trots att jag tycker det är trist, ser fram emot det…

Jag har skrivit om mat i många år nu och publicerat närmare 1200 recept. När jag gräver i arkiven så hittar jag fan bara en handfull julrecept och det tror nog att det speglar mitt förhållande till den här maten. Flera av recepten jag har är jag däremot hemskt nöjd med – mina julköttbullar, griljering av julskinkan, leverpastejen, julrevbensspjällen och nu också den här rödbetssalladen.

Fan vad negativ jag låter, jag gillar inte att vara en surkuk som gnäller över maten och faktum är att jag ju älskar julmaten samtidigt som jag liksom bara inte tycker att jag har något att tillföra. Det kanske är just det. Så innan jag börjar ondgöra mig över krystade vegetariska varianter av julmat och nyttigt julgodis så bryter jag här och pratar rödbetssallad istället.

Rödbetssallad

Jag har nog alltid älskat rödbetssallad i alla former, även de billigare köpevarianterna tycker jag är klart mer än ätbara. En leverpastejmacka med en rejäl klick rödbetssallad, köttbullsmacka och/eller skinkmacka med rödbetssallad… ja ni hör ju, rödbetssallad är en viktig del i det där onödiga men fantastiska kvällsätandet. Klockan är 23, familjen har gått och lagt sig, jag ska bara ta en liten macka och kolla på ett avsnitt av någon usel serie. Då ska man ha rödbetssallad! Det här är mitt bästa recept.

Ingredienser

200 g hela inlagda rödbetor, tärnade
ett halv äpple, tärnat
1 schalottenlök, finhackad
1 msk ananaskross (sån där på burk du vet)
1 msk nyriven pepparrot
2 tsk amerikansk senap (alternativt dijon, men amerikansk är godare här)
1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmanns
salt och mycket svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Ställ in i en skål med lock i kylen. Den är godast några timmar efter att du gjort den men håller 3-4 dagar i kylen.