Search
Generic filters
Exact matches only

Stekt uer och krämig potatissallad med ramslök

0
Delningar
MAT

Stekt uer och krämig potatissallad med ramslök

Nej hörni, nu är det sommarmat som gäller! Man kan krångla men man behöver inte. Igår åt vi världens enklaste middag i kvällssolen. Ett dussin svenska ostron, stekt uer och krämig potatissallad med ramslök och långbakade tomater med färsk dragon. Sist den försommarsmakande mjölkpuddingen mahalabia med rabarber, ros och pistasch.

Sommarmat är enkel. Man behöver inte detaljpeta och ha sig. Alltså har jag inte stenkoll på exakta mått, för igår kväll var inte en kväll för kulinariskt pedanteri och instaperfect utan för sol och umgås. Och den här maten tål det, det blir jättegott utan tjafs. Lite mer eller mindre potatis… Gå på känsla där. Och det går så klart att använda annan fisk eller kött eller vad man nu känner för till potatissalladen.

Uer, en röd snyggfisk. En sån där man vänder sig om efter i fiskdisken. Och svenska ostron kunde jag inte heller gå förbi, inte en sån här perfekt solig första försommarhelg. Jag kunde ju köpt en mindre bil för pengarna istället, men nu blev det så här. Och det blev väldigt bra. Fisken är lättlagad, bara att salta och steka.

En rätt ful närbild på härligheten

Stress vill man inte ha men gott ska det vara, och då passar en krämig potatissallad till. Den sista stjälken rabarber fick kliva in för fräschör istället för citron till fisken, och vårgrönsaken framför andra fick ge smak och vacker ljusgrön färg, ramslök så klart.

Andra goda varianter av potatissallad på bloggen är Anders fantastiska potatissallad och amerikansk potatissallad. Duger inte den här fisken så testa uer med grönsaker, citron och basilika eller stekt gös med vårgrönt, rostad morot och sardellsmör. Också somriga smaker!

Ingredienser

4 portioner

4 portionsbitar uer med skinn om ca 150-200 g. Jag hade ganska tjocka ryggbitar.
En massa smör till stekning

Ca 600-800 g fast potatis
2 dl majonnäs (jag använde färdig, Hellman’s)
Ett knippe ramslök, 15 blad kanske
2 dl smetana
1 liten stjälk rabarber
1/2 äpple av nån god inte för fadd och sötjolmig sort
Salt och peppar efter smak

Gör så här

Krämig potatissallad med ramslök

  1. Koka potatisen och låt den svalna. Skär i bitar med kanske 2 cm sida.
  2. Blanda majonnäs och två tredjedelar av ramslöken som skurits grovt. Mixa tills det blir slätt och ljusgrönt. Finstrimla kvarvarande ramslök och blanda i den tillsammans med smetana. Salta och peppra efter smak.
  3. Fintärna en liten stjälk rabarber och ett halvt äpple. Häll två tredjedelar av rabarbern och alla äppeltärningar i såsen och rör in dem. Vänd i potatisen så bitarna täcks av såsen och lägg över salladen i en serveringsskål. Strö resten av rabarbertärningarna över. Lägg gärna på några snygga hela ramslöksblad också.

Stekt uer

Salta den skinnfria sidan av fisken lätt och låt fisken stå i kylskåp ca tjugo minuter. Stek med skinnsidan nedåt i rikligt med smör på knappt medeltemperatur. Flytta inte runt fisken. Stek tills fisken är nätt och jämnt genomstekt om det är en tunn bit, och till hälften genomstekt om det är en tjockare bit. Skinnet ska få en fin färg. En tunnare bit behöver du inte vända sen, men en ryggbit som på bilden vänds när den är till hälften stekt och steks vidare på andra sidan ett par minuter. Det är svårt att säga exakt tid eftersom bitar kan vara olika tjocka, men låt hellre fisken vara lite understekt än överstekt.