Search
Generic filters
Exact matches only

Stekt gös med vårgrönt, rostad morot och sardellsmör

0
Delningar
MAT

Stekt gös med vårgrönt, rostad morot och sardellsmör

Det här är en extremt lättlagad rätt som jag får att verka komplicerad genom en detaljerad beskrivning. Men kolla på fotot! Där syns ju vad det handlar om, en bit färsk stekt gös med potatis, morot och blad överhällt med smaksatt smör. Lite kryddgrönt på. Det är inte konstigare än så.

Det smakar vår!

Två saker ledde till den här rätten. Jag fick tag på riktigt fin gös och jag skördade vad som hunnit titta upp i trädgården. Det finns inte så mycket att skörda än men jag nöp ett övervintrat blad här och ett annat där, och tillagade de späda bladen mycket försiktigt. Riktig vårmat!

Övervintrad mangold som vaknat till liv som nån zomble

Det blev en blandning av blad och kryddörter just därför, jag hittade för lite av varje så jag mixade. Mangold, fänkål, dragon, små spröt av lök… Jag hackade inte ihop dem till ett fint jämnsmakande smul utan lade på hela småblad för små varierande smakexplosioner i rätten. De kryddörter jag hittade var i olika nyanser av lakrits vilket passar fint till både morot och fisk, men andra sorter hade gått alldeles utmärkt.

Jag använde blad av trädgårdssyra också, vilket gjorde att jag inte behövde en citronklyfta till rätten. Den som saknar trädgårdssyra vill nog lägga till en sån.

En massa kajp på väg upp, en sorts lök alltså

Helst ska den vårsmakande gösen ätas i kvällssolen i trädgården eller på balkongen. Eller på den egna bryggan för den priviligierade rackare som har en sån. Lite kyligt är det kanske, vårkvällar brukar vara det, men se till att värma tallrikarna innan maten lassas upp så blir det bra.

Mer god fisk

För övrigt borde alla som har möjlighet äta mer färsk fisk! Och det behöver ju inte vara just stekt gös. Allra godast blir det så klart om man drar upp firrarna själv eller ha nån snäll granne som kommer över med en hink. Jag vet inte om sorten egentligen spelar så stor roll, även om vissa så klart är godare. Men det beror ju liksom på om man befinner sig i Piteå, i inlandet eller på västkusten vad som finns att tillgå. Eller så har man turen att ha en bra fiskhandlare i närheten. Kan ju säga att Fyrisån inte är ett skafferi jag förlitar mig på…

Men hej våren!

Det är så tydligt vilken skillnad det är på fisk och fisk när ungarnas kompisar är här. Även ungar som ”inte gillar fisk” i skolan brukar glatt mumsa i sig fin färsk fisk. Och det behöver inte alls vara särskilt lyxiga sorter. Det är bara att inse att fryst fisk som lagats och varmhållits i storkök aldrig kommer att vara lika god eller ens i närheten av samma rätt som riktigt fin hemlagad fisk.

Botanisera gärna bland alla våra fiskrecept för inspiration!

Ingredienser

4 portioner

4 gösfilér med skinn i portionsbitar om ca 150-200 g
6 potatisar
4 morötter
2 vitlöksklyftor
Rapsolja
Salt och peppar efter smak
Citronklyftor till servering

Sardellssmör

100 g smör
8 sardeller
1 vitlöksklyfta
Några drag svartpeppar
Några droppar citron

Vårgrönt från trädgården

  • Några nävar blandade färska späda blad. Jag använde mangold och trädgårdssyra. Andra blad kan vara spenat, målla, rapsskott och späd kål av olika sorter. Kanske även ramslök.
  • Blandat kryddgrönt, gärna småblad och gärna lakritssmakande. Jag använde späda blad av anisisop, fänkål och dragon.
  • Några späda lökblad, t ex ramslök, luftlök eller gräslök. Jag använde kajp, alltså skogslök.

Gör så här

  1. Vill man kan man förenkla genom att koka morötterna. Det funkar bäst om man har riktigt fina morötter, så jag valde att ugnsrosta. Skär bort eventuella fula bitar från morötterna men behåll skalet på. Lägg morötterna i en form tillsammans med skalade vitlöksklyftor halverade på längden. Blaska över lite olja, en matsked vatten och salta sen. Ställ in i ugnen på 225 grader. låt dem gräddas i ca 40 minuter, mer eller mindre beroende på tjocklek. De ska bli lätt brynta. Vänd morötterna nån gång. Skär dem sen i tre fyra bitar vardera.
  2. Skala och koka potatisen. Dela dem i ett par tre större bitar, gärna ungefär som morotsbitarna i storlek.
  3. Blanchera mangoldblad och eventuella andra blad som vinner på tillagning en minut genom att lägga ner dem i kokande lättsaltat vatten och sen ta upp dem med hålslev. Skölj dem direkt i iskallt vatten och ställ åt sidan. Övriga blad sköljs bara och får rinna av. Trädgårdssyran vinner visserligen på tillagning men mosar samtidigt lätt ihop sig till ett såsigt ingenting om man kokar den. Ofta bra men inte här. Jag valde att endast vända i trädgårdssyran med de varma ingredienserna så att de upphettades den vägen och slaknade lite.
  4. Skär kryddörterna och löken grovt om det behövs, men snyggast och mest intressant blir det med små hela blad.
  5. Smält smöret tillsammans med sardellerna, en vitlöksklyfta halverad på längden, och några drag med pepparkvarnen i en liten kastrull på medelvärme. Det ska skumma. Använd en sked för att hjälpa sardellerna att smälta ihop med smöret, genom att mosa dem mot kastrullens kanter. Låt bubbla i kanske fem minuter. Ta av plattan och pressa i några droppar citron.
  6. Salta gösfileerna på köttsidan och låt stå i kylskåp tjugo minuter. Torka av fisken runtom. Stektiden är avhängig av fiskens tjocklek. Smält smöret på medelhög värme i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Stek fisken med skinnsidan neråt i tre minuter. Skinnet ska bli ordentligt stekt och helst knaprigt. Vänd fisken och stek ytterligare nån minut. Ta pannan av plattan och låt stå några minuter med fisken i. Jag brukar trycka lätt på fisken för att känna om den känns klar, men hur det känns är ju lite svårt att beskriva. Fisken ska liksom just precis flaka sig lätt när den är färdig. Det går så klart att använda termometer för perfekt resultat men jag gör sällan så vid den här typen av enklare matlaging.
  7. Lägg upp några större bitar av morot och potatis på värmda tallrikar blandat med bladen. Skeda över en generös slatt sardellsmör, lägg gösfilén ovanpå och strö över örtkryddorna och några små spröt av lök. Mal över lite peppar efter smak. Några droppar citron kan pressas över, särskilt ifall trädgårdssyra inte ingår i bladblandningen. Servera genast, helst i en solig trädgård eller balkong.

Mer god och lättlagad fisk

Solen står lågt men värmer fortfarande