Search
Generic filters
Exact matches only

Mjölkpudding med ros och rabarber, mahalabia

0
Delningar
MAT

Mjölkpudding med ros och rabarber, mahalabia

Det här måste väl ändå vara den perfekta försommardesserten? Mahalabia är en len och sval mjölkpudding med doft och smak av blommande ros och rabarber. Och så lite vårgrön pistasch på toppen. Puddingen kan så klart smaksättas och dekoreras på en massa olika vis. Men just nu när rabarbern är som finast och allt börjar gå i blom tycker jag det här blir perfekt.

Kärt barn har många namn och jag vet just inte vad jag ska använda här. Mahalabi, mahalabia, muhallebi, malabi..? Jag svennefierar det ofta till mjölkpudding när jag pratar med folk som inte vet vad det är.

Smak av försommar

Igår var dessutom den perfekta försommarkvällen. Vi satt ute i trädgården, åt ett dussin ostron från västkusten och sen stekt uer med en potatissallad med ramslök. Glada avslappnade ungar, sorl från grannarna i bakgrunden, fågelkvitter, kvällssol.

Rabarber smakar vår!

Det är så lätt att ändra smaksättningen lite som man känner efter egna preferenser. Den som inte gillar ros tar kardemumma i puddingen och pyttelite libbsticka i sirapen istället, den som råkar ha färska jordgubbar kan servera det till. Eller kanske vanilj i puddingen och syrensirap till? Fortfarande samma försommarkänsla. På hösten väljer jag färska fikon, apelsinblomsvatten och pistaschnötter eller kanske äppelkompott, medan den vintriga versionen smaksätts med kanel och syltad kumquat eller apelsinkanderade nötter. Osv.

Rabarber från mamma, den bästa jag nånsin smakat. Elmsblitz heter sorten

En till efterrätt på Feeders alltså?! Jamen faktiskt. Vem är man om man inte rubbar sina cirklar då och då? Fast jag har valt att inte göra min mahalabia särskilt söt för nån måtta liksom. Dels gillar jag själv inte för mycket sött, och dels tillför ju rabarbersirapen också sötma. Det där gör man som man vill, ha i lite mer eller mindre socker efter smak bara. Jag har förresten i en skvätt grädde också. Det behöver man ju inte alls men det blir så gott mot syran i rabarbern.

En lätt och lyxig avrundning

Mjölkpudding är en väldigt enkelt dessert att tillaga. Det finns varianter, främst i hur den smaksätts. Men även i hur man får puddingen att tjockna. Många använder rismjöl och det blir jättebra, en liten skillnad i struktur jämfört med den majsstärkelse jag valt att använda. Man kan också använda en kombination av majsstärkelse och rismjöl. Jag valde enbart majsstärkelse just eftersom många redan har det hemma, vanligt maizenamjöl. Men testa gärna med rismjöl ifall du har! Med rismjöl så behövs det en lite större mängd.

Rabarbersirap till den som vill

Den rabarbersirap jag gjorde till tycker jag blir väldigt god. Vi häller över den när vi ska äta, var och en så mycket som man känner för.

Den rå sirapen blir inte särskilt trögflytande så om det är viktigt att desserten ser särskilt snygg ut och att den håller sig perfekt vacker ett tag i väntan på gäster kan man göra sirapen lite tjockare på samma vis som krämen, med majsstärkelse. Vispa i så fall i en halv matsked majsstärkelse i den kalla sirapen och hetta sen upp under omrörning. När sirapen tjocknat lite är den färdig och får svalna innan den hälls över puddingarna som sen dekoreras. Blir den för tjock, späd med lite vatten. Blir den för lös, vispa i lite mer maizenamjöl utrört i en skvätt vatten i den varma sirapen.

Vackert dekorerad med pistasch, syren och rabarbersirap

Mer god rabarber!

Rabarber är en stor favorit i mer än efterrätter. Jag använder den som grönsak i t ex guisado, mexikansk fläskgryta, till fet fisk och grillade isterband på thailändskt vis, eller i sallader som denna, thailändsk sallad med rabarber. Och i drinkar så klart.

Vi har förresten en till alldeles underbar mjölkpudding på bloggen, ångermansländsk kanelsmakande fatost. Min favoritefterrätt alla kategorier. Den borde verkligen alla ta sig tid att göra åtminstone en gång!

Ingredienser

6 portioner

1 liter mjölk
2 dl grädde
7 msk majsstärkelse
1 dl socker
2 tsk rosenvatten
Några droppar röd karamellfärg, valfritt
1 dl hackade eller strimlade pistaschnötter

Rå rabarbersirap

3 stjälkar rabarber, ju rosigare desto bättre
2 dl socker
1/2 dl hett vatten
Eventuellt några droppar röd karamellfärg eller rödbetsjuice
Eventuellt en halv matsked maizena eller mer

Gör så här

Rå rabarbersirap

Skiva rabarbern så tunt det bara är möjligt och lägg skivorna i en skål. Häll över sockret och rör runt. Låt stå minst ett dygn, gärna två. Vätskan dras ur rabarbern och blir till god vackert rosa sirap. Häll över 1/2 dl hett vatten och rör runt. Om det behövs, förstärk färgen med några droppar röd karamellfärg. Sila sen över i en flaska. Förvara svalt, den borde hålla någon månad i kylen.

Önskar du en mer trögflytande sirap, vispa i en halv matsked majsstärkelse i den kalla sirapen och hetta sen upp under omrörning. När sirapen tjocknat lite är den färdig och får svalna innan den hälls över mjölkpuddingen som sen kan dekoreras. Blir sirapen för tjock, späd med lite vatten. Blir den för lös, vispa i lite mer maizenamjöl utrört i en skvätt vatten i den varma sirapen.

Den rabarber som blir över är förresten jättegod så släng inte den! Den är också fin att servera till puddingen eller annat.

Mjölkpudding

Vispa ihop mjölk, grädde, socker och majsstärkelse i en tjockbottnad kastrull. Jag använder sju matskedar majsstärkelse, men om man föredrar sin mjölkpudding lite fastare tar man åtta. Ställ blandningen på spisen på medelvärme medan du fortsätter vispa. Låt blandningen hettas upp tills den börjar tjockna. Sänk värmen och fortsätt röra under några minuter, tills krämen tjocknat. Var noga med att den inte bränns i botten. Ta krämen av värmen och tillsätt rosenvatten och gärna även några droppar röd karamellfärg så att krämen blir blekrosa. Häll upp i sex till åtta vackra små desserskålar eller glas. Ställ att kylas i minst tre timmar. Puddingen får då en lite fastare konsistens, likt en perfekt panna cotta.

Servera mjölkpuddingen garnerad med hackade pistaschnötter och gärna rosenblad eller annan blomma. Servera rabarbersirapen till så var och en kan hälla över. Alternativt, häll lite rabarbersirap över varje pudding och dekorera sen.

Mer sött