Search
Generic filters
Exact matches only

Churros med glöggsirap och mandarinsocker

0
Delningar
MAT

Churros med glöggsirap och mandarinsocker

November till februari. Det är bara att titta ut så begriper man varför vi behöver en fet tröstätningshögtid här i Norden. Och vem är jag om inte en som bidrar med enorma själsliga plåster i form av churros, vintrigt pudrade med mandarinsocker och sen doppade i glöggsirap. God jul alla stressade hålögda som huttrar i mörkret!

Själv tycker jag tiden innan julen är den bästa, mycket bättre än de där inrutande namngivna röddagarna då man mest exekverar det som förväntas. Nej, det fina är innan. Hopp! Förväntan!

Hopp, förväntan och blek jävla verklighet

Förra årets jul och nyår var ren skit för oss. Till och med uppladdningen haltade ordentligt. Min yngre dotter blev sjuk och hade hög feber under två hemska månader. (Mer om det i detta inlägg, Sjukt bra mat?.) Det var verkligen en mörk tid med nån sorts kulmen när hon och jag firade våra födelsedagar på nyårsafton på sjukhus. Jag bar henne till fönstret för att hon skulle få se fyrverkerierna men vi såg bara ett enda speglat i ett fönster.

Men strax därefter en fungerande antibiotika. Tal om försämrade värden och ”en eventuell malignitet” som övergick i tal om utskrivning och återhämtning. Plötsligt drack hon glas med vatten och droppet behövdes inte längre. Och det gick ju bra till slut. Det som hänger kvar är mest en enorm tacksamhet över mina barn och väldigt fina minnen av hur bra andra människor verkligen är när det är allvar. Ingen kan lura i mig att folk egentligen inte bryr sig om andra efter det, massiva mängder rövhål som trollar nätet till trots.

Nu jäklar kör vi igen: Hopp och förväntan!

Men nu, när vi är här i novembermörkret igen och ungarna återigen får feber och jag återigen nattvakar och baddar het panna kommer minnen tillbaka. Det är bara förkylningar, jag vet ju det. Men känslominnen av att vaka bredvid sitt feberheta barn är inte så rationella alltid. Så just nu behöver jag mitt hopp och min förväntan inför julen mer än nånsin förr. Vi har pratat om att inte ens fira jul pga alla jobbiga minnen.

Men vi kommer inte göra så, vi gör tvärtom, drar på extra! Vi har redan kört igång. Först ut: Pre-adventsfika till den första snön, churros med glöggsirap!

Mer julslisk!

Tro det eller ej men vi har faktiskt en del sött som passar till julen på Feeders, trots att varken jag eller Anders är så förtjust i sötsaker. Vad sägs om detta?

Följ oss gärna på instagram för ännu mer mat!

Ingredienser

Churros

1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
125 g smör
1 krm salt
2 msk strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Neutral matolja till fritering

Jag har använt mig av detta recept på vanliga churros.

Glöggsirap

3 dl rött vin eller vinglögg (Använder du glögg så anpassa kryddning och sockermängd efter sötman.)
1,5 dl socker
1 kanelstång
3-4 kryddnejlikor
1 långpeppar (inte nödvändigt, ett infall bara)
Mer glöggkryddor efter smak. En skvätt rom eller konjak kanske? Ta chansen att brodera ut lite!

Det blir för mycket och det går fint att halvera receptet. Själv gör jag hellre churros en gång till och nån kul drink med glöggsirap i.

Mandarinsocker

1 dl strösocker
Skalrasp från en två, tre mandariner eller en apelsin

Gör så här

Glöggsirap

Koka ihop vin, socker, kryddor eller vinglögg och justerad mängd socker på medelhög värme tills kanske 1/3 av vätskan har ångat av och det blivit en lätt sirap. Tjugo minuter? Jag noterade faktiskt inte hur lång tid det tog, men det är heller ingen exakt vetenskap. Det ska bli simmigt så sirapen fäster lite på churrosarna bara. Kom ihåg att sirapen blir en aning trögare när den svalnar också. Häll upp önskad mängd i en serveringsskål, resten kan sparas till andra desserter eller drinkar.

Mandarinsocker

Mixa socker och rasp från två vältvättade mandariner, alternativt en apelsin. Mixa ordentligt så det blir ett fint smul. Du behöver bara lite till dina churros men sockret är användbart som dekoration och smaksättare till hur mycket annat som helst. Plus att det är helt jäkla omöjligt att mixa en mindre mängd på ett bra vis.

Churros

  1. Koka upp vätska, smör, salt och socker i en tjockbottnad kastrull. När det bubblar, sänk till medelvärme. Vispa i en dl mjöl. När mjölet är iblandat, tillsätt nästa dl och vispa i det. Byt sen till en slev och blanda i det resterande mjölet. Degen ska bli till en klump som inte längre kladdar fast i kastrullen.
  2. Lägg över degen i en skål och elvispa med degkrokar i fem minuter. Byt till vanliga vispar på elvispen och vispa i de tre äggen, ett i taget.
  3. Lassa smeten i en spritspåse med stjärntyll. Kläm ut bitar om 5-6 cm i 180-gradig olja, helst i en fritös. Peta av smeten med en gaffel om den inte lossnar självmant från tyllen. Fritera några åt gången tills de får fin gyllenbrun färg men inte blir brända. De puffar upp lite. Vänd dem en gång eller två så de blir jämnt gräddade, och ta upp dem med en hålslev så snart de är klara. Det går ganska fort.
  4. Om du inte vill fritera allt på en gång går det fint att spara smeten ett par dagar i kylskåpet och fritera mer sen. Jag hade kvar smet i spritspåsen och gjorde resten till frukost dagen efter.
  5. Låt dem rinna av på hushållspapper innan de läggs på serveringsfat. Strö över lite av mandarinsockret eller sikta över vanligt florsocker. Låt var och en dippa i glöggsirapen.

Mersmak?

Jag har skrivit om churros tidigare, helt andra med ost och chili, chili cheese churros. De är också väl värda att testa!